Objavljeno 16. listopada, 2013.
Svjetski dan hrane obilježava se danas, 16. listopada. Ovaj dan, zabrinuta za dobrobit čovječanstva, proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija. Krajem 1996. godine, zbog istog razloga u Rimu, u organizaciji WHO i FAO održan je Sastanak o hrani. Bio je to središnji događaj posljednjih godina drugog tisućljeća, a održan je u prijelomno vrijeme za razvitak svjetske poljoprivrede i proizvodnje hrane. Dramatičan je podatak da na početku novog tisućljeća, 870 milijuna ljudi gladuje, a istovremeno oštećenja okoliša dosežu zabrinjavajuće razmjere. Svijet se nalazi pred odlučnim povijesnim promjenama u poljoprivredi. Potrebno je osigurati dostatnu količinu hrane, a pri tome sačuvati čist okoliš - zrak, tlo i vodu. Istovremeno proizvođaču treba osigurati profit koji će ga motivirati na stalno povećanje proizvodnje. Ovom sastanku pridavan je veliki značaj te ga je otvorio sveti otac Ivan Pavao II., a nazočili su mu predstavnici iz 194 zemlje, ponajviše je bilo šefova država i vlada. Zaključeno je da je ovaj skup povijesni i da je predstavljao jednu od posljednjih prilika za trajna rješenja temeljnog problema suvremenog svijeta - potrebno je osigurati hranu za sve. Hrvatska agencija za hranu i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u povodu toga, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede organiziraju međunarodni skup “Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane”, koji će se održati danas u 10 sati u Hotelu Osijek, u Osijeku, a na skupu će izlagati cijenjeni međunarodni i domaći stručnjaci i znanstvenici. (E.S.)