Regija

Blagdan kurbana i hadža
Objavljeno 16. listopada, 2013.

GUNJA - Blagdan kurbana i hadža muslimani obilježavaju četiri dana. Kurban-bajram ili Hadži-bajram simboli su vrhunca socijalne jednakosti i poruka hadža kao vrhunca rasne, staleške jednakosti. Tradicija klanja kurbana (brava, ovna, ovce, koze) kod jedne obitelji ili krupne stoke, u čemu se može ujediniti do sedam obitelji, običaj je, prema muslimanskom vjerovanju, koji datira od prvog čovjeka i Božjeg poslanika Adema a.s. i njegovih sinova.

- Žrtva kurbana treba u nama ojačati vjeru, živu i aktivno. Meso kurbana dijeli se susjedima, prijateljima i rodbini. Prvog dana Kurban-bajrama imali smo u džamiji molitve bajram-namaz i sabah-namaz, a sljedeći su dani za posjete na groblju (mezarju) prijateljima i obitelji koja se osipa i rijetko je skupa - istaknuo je u propovijedi Idriz efendija Bešić, glavni imam Islamske vjerske zajednice u Gunji.

Muslimani u Gunji i Rajevom Selu posebno su ponosni što je za ovaj blagdan mladi gunjanski hodža Adin efendija Hrustić s 20 hodočasnika na poziv kralja Saudijske Arabije otputovao na hadž u Meku i Medinu. (S.B.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara