Kultura
LOKALITET KAMENICA

Vinkovački arheolozi opet na pragu senzacionalnog otkrića
Objavljeno 16. listopada, 2013.
Crkva je u cijelosti opljačkana i zidovi razgrađeni, ostali su dijelovi temelja

Čak 10.000 četvornih metara lokaliteta Kamenica pokraj Vinkovaca, na kojem su locirani ostatci ranokršćanskog kompleksa iz 4. stoljeća, iako u literaturi poznat unatrag 100-tinjak godina – vinkovačke arheologe, moguće, dovodi na prag još jednog senzacionalnog otkrića.

Jedini je to takav, do sada pronađen kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, a čija se lokacija, na rimsku milju od ondašnjih Cibala, povezuje s mjestom na kojem je 304. godine živ spaljen kršćanski mučenik sv. Polion. Također, zbog dimenzija bazilike (35 x 15 metara) i prema svemu sudeći luksuznoga stila, pretpostavka je kako je kompleks gradila moćna i bogata osoba pa otuda moguće i veza s Valentinijanom I., jednim od dvojice rimskih careva rođenih u današnjim Vinkovcima.

- Unutar kompleksa, površina od 3.600 kvadrata opasana je zidom i tu se nalazila bazilika u sklopu koje je mauzolej, a u blizini kapelica i zidane grobnice. Izvan zida su skromnije grobnice - kaže arheolog Hrvoje Vulić iz vinkovačkog Gradskog muzeja, predstavljajući prve rezultate probnih arheoloških istraživanja koji na periferiji Vinkovaca traju mjesec i pol dana. S obzirom na lanjska geofizička mjerenja, arheolozi su znali što ih čeka ispod zemlje pa su ciljano, otvorili tri sonde.

- Crkva je, pokazalo se, u cijelosti opljačkana i zidovi razgrađeni, ostali su dijelovi temelja. Tu smo našli oko 400 bakrenih novčića koji su se u to vrijeme polagali u građevinu. Uz dobro očuvane dijelove zidova i temelja na dubini 30-ak centimetara, nađene su tri grobnice opljačkane u antičko doba i u 19. stoljeću, pa su izostali vrijedni nalazi, osim pokoje naušnice, prstena ili kopče koji su očito, pljačkašima ispali. U jednoj su grobnici izvrsno očuvane freske s motivima stabla lovora i vjerojatno cvjetova ljiljana koji su Rimljanima bili simbol nevinosti i čistoće - kazao je Vulić.

Spomenuo je i pronađene brojne ostatke mramora raznih vrsta koji potječu iz sjeverne Afrike, Grčke, današnjeg područja Turske i iz Dalmacije što, s obzirom na skupocjenost mramora u antičko doba, ukazuje “da je nekomu, ne žaleći uložiti bogatstvo, bilo vrlo stalo izgraditi i urediti kompleks na Kamenici, očito namijenjen značajnoj osobi”.

- Pretpostavka je da je, možda mauzolej bio namijenjen Gracijanu Starijem, ocu rimskih careva Valentijana i Valensa, i da je on ovdje pokopan - rekao je Vulić dodajući kako bi potvrda toga bila senzacionalno otkriće.

Inače, prvu fazu gradnje kompleksa arheolozi povezuju s Konstantinom Velikim, a drugu s Valentinijanom, vladarom zapadnoga dijela Rimskog Carstva od 364. do 375. godine.

Sanja BUTIGAN
Dugotrajna i skupa istraživanja

Probna arheološka istraživanja na Kamenici provodit će se i sljedeće godine. Vinkovački arheolozi planiraju napraviti projekt dugogodišnjega istraživanja koji će kandidirati i na fondove EU. Namjera im je u radove uključiti i strane stručnjake pa je već uspostavljena suradnja s arheolozima i povjesničarima iz Beča, Ljubljane i Rima.

Jedini je to takav do sada pronađen kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj

Možda ste propustili...

NOVE BESPLATNE E-KNJIGE SUVREMENIH HRVATSKIH SPISATELJICA

Premašena brojka od 200 naslova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana