Novosti
OPROŠTAJ OD 11 ŽRTAVA SOTINA IZ 1991.

Nevine žrtve suludog zločina konačno će pronaći svoj mir
Objavljeno 14. listopada, 2013.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

SOTIN – Jedan kraj drugog 11 lijesova s posmrtnim ostacima četiriju hrvatskih branitelja i sedmero civila, od kojih dva bračna para, otac i kći kojoj je bilo 25 godina, najstarija žrtva imala je 72. Ubijeni su u okupiranom Sotinu 27. prosinca 1991. Tijela su u masovnoj grobnici nadomak tog prigradskog naselja Vukovara pronađena u travnju 2013. Jučer su pokopana na mjesnom groblju.

– Svagdje smo tražili, hodali, mukotrpno je bilo dok nisu pronađeni. Malo je lakše kad znamo gdje ćemo svijeću zapaliti, no bol je i dalje jaka – riječi su Dragice Urukalović, koja se oprostila od oca i sestre. Nakon 22 godine potrage Igor Matijašević bio je uoči pokopa svoga oca “pomiješanih osjećaja”.

– Dio nas konačno je riješio pitanje svojih najmilijih, ali nećemo odustati od potrage jer u Sotinu tragamo za još 18 nestalih – rekao je i podsjetio da za zločine 1991. u Sotinu nitko još nije osuđen i da, u interesu boljeg (su)života, mještani srpske nacionalnosti trebaju reći što znaju o zbivanjima 1991. Sotin, dodao je, ima 67 žrtava agresije. Podizanje optužnice za zločine očekuje se.

Uza sve počasti i molitvu, koju je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, tijela 11 žrtava pokopana su na 22. obljetnicu stradanja Sotina u Domovinskom ratu.

– U Sotinu je nastradalo deset posto njegovog nesrpskog stanovništva i po tome je to mjesto veća žrtva nego Vukovar – istaknuo je mons. Hranić, dodavši da, srećom, od povratka ondje nije bilo ni jednog čina nasilja prema srpskom stanovništvu.

- Nevine žrtve suludog zločina agresora sada će konačno pronaći svoj mir - rekao je na groblju ministar branitelja Predrag Matić, zahvalivši obiteljima što su iskazale dostojanstvo u čekanju istine o sudbini svojih najmilijih. Već na najavu njegovog imena jedna je osoba na sotinskom groblju zazviždala, no okupljeni na pokopu odmah su je i utišali.S.Butigan

GROBNICA PRONAĐENA PROLJETOS

Masovna grobnica s posmrtnim ostacima ukupno 13 sotinskih žrtava pronađena je proljetos tek nakon što je jedan od osumnjičenika za zločine došao iz Srbije i pokazao gdje treba kopati. Grobnica je, međutim, prije reintegracije 1997. godine bila premještana pa su tijela nađena na sekundarnoj lokaciji, u krugu negdašnje klaonice, gdje je odlagan životinjski otpad. Žrtve su identificirane u rujnu. Njih 11 pokopao je jučer u Sotinu, a dvoje u Osijeku i Vukovaru. Kod središnjeg križa na sotinskom groblju položen je i pepeo fragmenata kostiju koje nije bilo moguće identificirati.

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece