Ekonomija
U OSJEČKU ŠEĆERANU DO SADA DOPREMLJENE 122.000 TONA REPE

U mjesec dana kampanje proizveli 14.000 tona šećera
Objavljeno 15. listopada, 2013.

Vezani članci

U DONJEM MIHOLJCU ODRŽAN DAN POLJA TVORNICE ŠEĆERA VIRO

Cijena repe u Hrvatskoj viša za deset eura nego u Europskoj uniji

OSIJEK - U Tvornici šećera Osijek u mjesec dana, koliko traje kampanja šećerne repe, dopremljeno je oko 122.000 tona šećerne repe i proizvedeno 14.000 tona šećera, doznajemo od Renate Tokić-Glavaš, izvršne direktorice sirovinskog sektora i logistike Tvornice šećera Osijek.

Kako navodi Tokić-Glavaš, iako je sadržaj šećera u šećernoj repi nešto niži od standarda, tehnološki parametri (sadržaj „štetnog“ dušika u repi, alkalitetni faktor, kvocijent gustog soka) te ostali pokazatelji, ukazuju na bolju preradbenu kvalitetu šećerne repe u odnosu na prošlu proizvodnu godinu.

- S obzirom na iznadprosječnu količinu padalina koja nas prati od početka kampanje prerade šećerne repe (krajem rujna na nekim područjima palo je i više 100 mm padalina) vađenje repe je bilo na nekoliko dana prekinuto, ali trenutno se odvija bez značajnijih poteškoća - kože Tokić-Glavaš.

Inače, u Tvornici šećera Osijek, kako je to već uobičajeno u ovom razdoblju, istodobno s preradom korijena šećerne repe odvija se i ugovaranje nove proizvodnje.

- Ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2014. godinu je u tijeku i možemo reći da je odaziv poljoprivrednika dobar, međutim, tek nakon završetka ugovaranja ćemo moći sa sigurnošću ocijeniti hoće li doći do povećanja površina pod šećernom repom u odnosu na 2013. godinu - zaključila je Tokić- Glavaš. Z.Rupčić

Sukladno planu, ugovorena šećerna repa iz Mađarske doprema se redovito u tvornicu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike