Ekonomija
VOĆARSTVO U PROBLEMIMA

Hrvatske jabuke ove godine prvi put će se izvesti i u Egipat, Katar...
Objavljeno 15. listopada, 2013.

Zbog vremenskih uvjeta, niskih temperatura i snažnih mrazova u vrijeme cvatnje, a potom i dugotrajne ljetne suše, prošlogodišnja proizvodnja jabuka na plantažama hrvatskih proizvođača bila je tek simbolična, pa su svi oni pretrpjeli goleme financijske gubitke, uz nadu da će to već iduće, 2013. godine koliko-toliko nadoknaditi.

Ovogodišnji urod jabuka, sada zbog izrazito povoljnih vremenskih prilika, visoke primjene agrotehničkih mjera te stizanja u puni rod sve većih površina novozasađenih jabučnjaka, dosegnuo je rekordne količine ikad proizvedene u Hrvatskoj. No, hoće li u takvim okolnostima hrvatski, pa onda i slavonsko-baranjski proizvođači ostvariti dobru zaradu, bar zasad, teško je tvrditi. Pred mnogima od njih, osobito onima koji ne raspolažu rashladnim kapacitetima za čuvanje jabuka, težak je problem naći kupca koji će po fer cijeni otkupiti proizvodnju.

Hladnjače - karika koja nedostaje

Stjepan Zorić, direktor Klastera Slavonska jabuka u koji je udruženo stotinjak slavonskih proizvođača jabuka s gotovo 90 posto ukupne ovdašnje proizvodnje toga voća, ističe najnovije podatke prezentirane na upravo održanom sastanku udruge hrvatskih proizvođača jabuka, prema kojima će ukupna hrvatska ovogodišnja proizvodnja jabuka dosegnuti čak 120.000 tona, što je približno 50 posto više od njezinih potreba, te će višak trebati izvesti, što je sada zbog neusklađenosti proizvodnje i smještajnih kapaciteta - velik problem. Prema njegovim riječima, u Slavoniji i Baranji ove godine proizvodnja jabuka dosegnut će 30.000 tona, dok na tom području postoje smještajni rashladni kapaciteti za samo 10.000 tona, a budući da će proizvodnja idućih godina još i dodatno rasti, nedostajat će ih još i više.

- Postigli smo da naša regija, pa i cijela Hrvatska, ima jabuku kao dobar izvozni proizvod, no to ne ide bez potrebne infrastukture, odnosno zaokruženog procesa “od polja do stola” - veli Zorić, dodajući kako se sada velikim problemom pri izvozu pokazuje i nedostatak plastičnih boksova, odnoso u Europi unificirane transportne i skladišne ambalaže za taj proizvod. Pritom ističe da su samo za mađarske kupce mogli ugovoriti izvoz četiri do pet tisuća tona jabuka, no zbog nepostojanja skladišnih kapaciteta koji bi omogućili sukcesivnu otpremu traženih količine, one će biti osjetno manje, i premda je izvoz u tu zemlju ovih dana počeo.

- Posjetili su nas i ruski kupci, no ni s njima, iz istog razloga, nismo mogli potpisati i konkretne ugovore. Uz sve to, nemamo ni sposobnih izvoznika, pa naši članovi, konkurirajući međusobno, posežu za pojedinačnim aranžmanima, što nije dobro - veli Zorić i ističe kako oni u izvozu i u takvim uvjetima postižu relativno dobru cijenu, čak i nešto višu od domaće, a to jer je hrvatska proizvodnja jabuka konkurentna, prije svega zbog kvalitete koja je daleko ispred, primjerice, kvalitete vodećeg EU proizvođača - Poljske. Zaključuje da nakon velikih ulaganja u podizanje trajnih nasada jabuka sada imamo višak toga proizvoda kojem se i težilo, i on će biti sve veći. Zbog toga se još više nameće potreba gradnje već dulje vrijeme planirane velike regionalne ULO hladnjače.

Velicki: Čekat ćemo povoljnu cijenu

Na čak 75 hektara voćnjaka jabuka u Kneževim Vinogradima tvrtke Baranjski voćnjaci d.o.o. (u sastavu osječke Werkosgrupe) upravo je u punom jeku berba i sada su sve njezine snage fokusirane upravo na to. Prema riječima direktora Nikole Velickog, ovogodišnji urod iznimne je kakvoće, te se u prosjeku očekuje berba od čak 70 tona po hektaru. U upravo sagrađenu vlastitu ULO hladnjaču velikih kapaciteta moći će smjestiti sve ovogodišnje količine konzumnih jabuka, te će sada još više nego prije prodaju moći realizirati u razdoblju viših cijena toga voća, a dio ovogodišnjeg roda plasirat će i u izvoz. Za sada još nisu potpisali konkretne ugovore o tome, premda je, prema njegovim riječima, mnogo upita za to. A što će se od njihova izvoza i ostvariti zavisit će i od ovogodišnje proizvodnji jabuka u Europi.

- Imamo odličan ovogodišnji urod i to najtraženijih sorti jabuka na europskom tržištu, što nam jamči dobru poslovnu godinu - uvjeren je Nikola Velicki.

Cijena od prije 10 godina

Odlično su urodile jabuke i na drugoj po veličini baranjskoj, 35-hektarskoj, plantaži jabuka OPG-a Zlatka Borasa u Čemincu.

- Imamo sagrađene vlastite ULO hladnjače kapaciteta 2.000 tona pa ćemo u njih moći smjestiti sve proizvedene količine - veli Boras i ističe da u postojećim uvjetima na hrvatskom tržištu jabuka neće žuriti s prodajom jer otkupljivači sada, prema njegovu mišljenju, nude neprihvatljivo nisku otkupnu cijenu od samo 1,9 do 2,2 kune za kilogram, kakva je bila prije 10 godina kada su troškovi poslovanja u voćarstvu bili triput manji, i to uz tek 20-postotno plaćanje isporučenih količina odmah, a ostalo “na tko zna koji rok”, kao što su to činili i do sada. Pritom ističe da se u posljednje vrijeme na hrvatskom tržištu jabuka pojavljuju kupci iz Austrije, Slovačke, Mađarske i nekih drugih zemalja, no i oni raspolažu podacima o stanju u kojem se nalaze ovdašnji proizvođači, pa nude sramotno niske cijene.

Nikola VUKADINOVIĆ

DENIS MATIJEVIĆ

direktor Agrofructusa

Izvest ćemo 4.000 tona jabuka

Agrofructus d.o.o., u sustavu zagrebačkog Agrokora vodeća kompanija specijalizirana za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća na području JI Europe, takve hrvatske proizvode izvozi u 15 zemalja zapadne i istočne Europe. Denis Matijević, direktor Agrofructusa, dvoji da će ovogodišnja proizvodnja jabuka u Hrvatskoj dostići 120 tisuća tona, kako to najavljuju iz Hrvatske voćarske zajednice, te računa na proizvodnju oko 60 tisuća tona jabuka prve klase, dakle onih kojima oni trguju, a što je na razini hrvatske samodostatnosti. Pritom ističe da je problem u hrvatskoj proizvodnji i sortnost jabuka, tako da će Agrofructus ove godine izvesti višak crvenih sorti, ali i uvesti nedostatne količine zelenih i jabuka žutih sorti. Očekuje da će Agrofructus ove godine izvesti tri do četiri tisuće tona hrvatskih jabuka, najviše u Rusiju, a ove godine, nakon uspješnih dogovora s kupcima s arapskog tržišta, pokrenut će i njihov izvoz u Katar i Egipat te i neke druge zemlje toga tržišta, kamo su već poslane i prve količine kao uzorak. Kad je pak riječ o otkupnoj cijeni od 1,9 do 2,2 kune za kilogram, Matijević ističe da je “cijena za kupca uvijek visoka, a za prodavača niska”, no da “ključ cijelog posla nije u cijeni nego u volumenu i kvaliteti proizvodnje jabuka.” Ukazuje na to da je prosjek zemalja EU-a proizvodnja 50 i više tona jabuka po hektaru dok je hrvatski još uvijek na tek 15 tona, “pa stoga nikakva cijene ne može zadovoljiti ovdašnjeg proizvođača.” - Ugovorena cijena Agrofructusa s kooperantima nije i krajnja cijena, već će, u partnerskom odnosu, ako njihov proizvod bude i dodatno vrednovan na tržištu, u konačnom obračunu biti i nešto veća - završava Matijević.

1,9-2,2

kuna za kilogram prvoklasnih konzumnih jabuka nude otkupljivači

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike