Mozaik
NOVI GADGET ZA DIJETALCE

TellSpec računa kalorije
Objavljeno 15. listopada, 2013.

Osim snažne volje, uskoro će nezaobilazan biti novi gadget koji će vam olakšati brojenje kalorija, pišu 24 sata. Znanstvenici TellSpec već nazivaju budućnošću prehrane. Uređaj radi uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu. U njemu se nalazi spektrometar, koji analizira kemijski sastav hrane, a njegovi tvorci tvrde kako prepoznaje sve alergene, kemikalije, hranjive sastojke i kalorije u hrani ili piću koje skenira. Također postoji mogućnost da vam aplikacija na mobitelu svakodnevno mjeri unos kalorija te tako možete pratiti sve što pojedete. Sve što se nalazi na tanjuru uređaj će analizirati. TellSpec je uređaj veličine ključeva i savršen je dodatak vašoj dijeti jer izračunava koliko kalorija ima hrana.

Osim toga, na mobitel šalje detaljne podatke o kemijskom sastavu hrane, i to ne samo one na tanjuru nego čak i one koja je zapakirana u plastiku ili staklenu ambalažu. Možete ga koristiti kod kuće, u restoranu, pa čak i u supermarketu. Samo uperite TellSpec prema hrani ili piću, pritisnite gumb dok ne počne ispuštati zvuk. Nakon analize izvješće se šalje na vaš telefon.

Tvorci ovog uređaja su kanadski znanstvenici Isabel Hoffmann i Stephen Watson, koji kažu kako je prvobitna ideja bila pomoći ljudima koji imaju problema s alergijama. Nadaju se da će uspjeti skupiti dovoljno novca da iduće godine plasiraju svoj proizvod na tržište.

- Ponosni smo jer smo sve prototipe uspješno testirali uz najbolje moguće ocjene i sad idemo prema proizvodnji - kažu Hoffmann i Watson. Cijena će biti 1.530 kn.(Z.Z.)

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike