Novosti
NOVI REKORD HRVATSKE

Dan darivanja organa: U Hrvatskoj se najkraće čeka presađivanje organa
Objavljeno 13. listopada, 2013.

OSIJEK - Udruga dijaliziranih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika Osijek, zdravstvenom akcijom u trgovačkom centru Mercator obilježila je Međunarodni dan darivanja organa. U sklopu akcije, a u suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek i Medicinskom školom Osijek posjetitelji Centra imali su priliku besplatno izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Također, mogli su se i informirati o darivanju organa te sa sobom kući ponijeti edukativni materijal na ovu temu. “Okupili smo se kako bi udruga promovirala svijest o važnosti darivanja organa za one bolesnike kojima taj čin značajno podiže kvalitetu života. Hrvatska je u posljednjih nekoliko godina došla u sam vrh svjetske ljestvice prema donorstvu. Imamo 35 donora na milijun stanovnika godišnje. Primjerice, Belgija koja je druga, ima 29, a europski prosjek je 15“, rekao je Radivoje Radić, potpredsjednik Udruge.

Hrvatska je danas prema broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa. “Iz godine u godinu bilježi se porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od šest posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Do početka listopada bilo je rekordnih 123 darivatelja organa i tkiva i ostvaren je rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i jetre. Presađeno je 286 organa: 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i četiri gušterače. Na listi čekanja trenutačno je 130 pacijenta za bubreg, 84 za jetru, 29 za srce, četiri pacijenta za multiorganske transplantacije bubreg-gušterača i troje koji čekaju transplantaciju bubreg-jetra. (I.Sl./E.S.)

286

organa presađeno je ove godine

250

pacijenata je na listi čekanja za transplantaciju