Novosti
SLAVONSKI GRADOVI U PROBLEMIMA

Prihodi gradova od poreza i prireza katastrofalno su podbacili, staju ulaganja
Objavljeno 14. listopada, 2013.
Očekuju se rebalansi proračuna i nova štednja na investicijama, udrugama...

U četvrtak, 17. listopada, bit će održana sjednica Gradskog vijeća Osijeka, na kojoj će središnja točka biti rebalans gradskog proračuna za 2013. godinu.

Službenu potvrdu toga nismo uspjeli dobiti, jer David Krmpotić, pročelnik za financije, gospodarstvo i nabavu nije se javljao na naše pozive i poruke, a Anto Đapić, predsjednik GV-a Osijeka, samo nam je kratko rekao “kako ne zna koliko će točno proračun biti smanjen, jer se ne miješa u izvršnu vlast”. No, na službenoj stranici Grada objavljeni su dokumenti o rebalansu, iz kojih se može iščitati kako će on biti umanjen za nešto više od 21 milijun kuna, s nekadašnjih 490,2 milijuna na 468,912 milijuna kuna. K tome, ovogodišnji prihodi, navodno, manji su za gotovo 12 posto u odnosu na planirane. Potvrdio nam je to i bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo. “Iz prijedloga rebalansa vidljivo je kako zaustavljaju ili umanjuju niz kapitalnih investicija, a istodobno nema ni lipe pomoći od države, što su obećavali. Grad će očito stagnirati, vjerojatno i nazadovati”, smatra Bubalo.

Zabrinutost u Valpovu

Istražili smo kakva je situacija u drugim slavonskim gradovima. Što se financijske situaciju u gradskoj blagajni Valpova tiče, vlada velika zabrinutost zbog slabog punjenja proračuna i izdacima koji uz prenesene manjkove iz ranijih godina ne daju nimalo optimističnu sliku. U prvoj polovini ove godine, ostvareni prihodi iznosili su 11,15 milijuna kuna, ili 49,7 posto u odnosu na godišnji plan. Najveći podbačaj na dohodovnoj strani bilježi porez i prirez na dohodak s padom od čak 2,43 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rashodi su za prvo polugodište ove godine iznosili 10,84 milijuna kuna, no istom podatku treba dodati i manjak prihoda iz prethodne godine koji iznosi 3,83 milijuna kuna i kojeg će teško biti “pokrpati”.

Nešto je bolja situacija u susjednom Belišću, koje je posljednjeg dana prošle godine bilo u plusu 6,2 milijuna kuna, a sada je proračun u plusu tek nešto većem od 1,5 milijuna kuna, s obzirom na to da su u prvoj polovini godine rashodi bili mnogo veći od prihoda. Gradonačelnik Burić potvrđuje da bivši gradonačelnik Borić Belišće nije ostavio u problemima, ali i da i grad dijeli sudbinu brojnih hrvatskih gradova s poteškoćama u financijskom poslovanju koje dodatno otežava porezna politika. Kao i Valpovo i Belišće čeka rebalans proračuna, no Belišće će to morati učiniti u prvom redu jer je u posljednja tri mjeseca u Grad stigao zapažen iznos namjenskih sredstava iz raznih izvora za razne projekte, no Valpovo je već počelo s racionalizacijom i smanjivanjem donacija udrugama, zbog toga što potrebe rastu, a priljev novca ne prati tu dinamiku.

Vinkovci bez rebalansa

U Vinkovcima je punjenje gradskog proračuna dobro, prema planu – kaže gradonačelnik Mladen Karlić i dodaje da se prihodi u budžet grada uplaćuju kako je planirano. K tome, tvrdi i da grad sve svoje obveze uredno podmiruje. Inače, za 2013. godinu gradski proračun Vinkovaca planiran je u visini od približno 100 milijuna kuna, a s obzirom na stabilne prihode, Karlić drži i kako neće biti potrebe za rebalansom. No, u Vukovaru gradonačelnik Željko Sabo navodi kako se gradski proračun ne puni planiranom dinamikom. “Ipak, izdržavamo, uspijevamo ispunjavati obaveze”, dodaje. U proračun je u prvih devet mjeseci uplaćeno 15 do 20 posto manje prihoda od poreza i doprinosa nego što se to očekivalo. Vukovarski budžet za ovu godinu planiran je u visini od opribližno 200 milijuna kuna, no gradonačelnik Sabo kaže i da se veliki projekti u Vukovaru još rade pa kako je sve još u zamahu, ima i nade da će planirani proračun biti i ostvaren.

U Slavonskom Brodu ističu da se ovogodišnji prihodi osvaruju razini prošlogodišnjeg izvršenja proračuna u istom razdoblju i iznose 111 milijuna kuna te za sada nema potrebe za rebalans proračuna.

Pripremili: T.LEVAK/M.LEŠIĆ OMEROVIĆ/L.ANIČIĆ/S.ŽUPAN/S.BUTIGAN/S.FRIDL/M.RADOŠEVIĆ
KUTJEVU PRIJETI BLOKADA

Predsjednica Gradskoga vijeća Kutjeva Josipa Miličević zatražila je od gradonačelnika da se hitno pripremi prijedlog rebalansa proračuna. Od 23,2 milijuna kuna planiranog ostvarenja proračuna za 2013. u prvih 6. mjeseci ostvareno je 2,6 milijuna kuna, što je svega 12 posto od planiranog. “Izvorni prihodi i prihodi od imovine smanjuju se, dok rashodi rastu nerazmjerno s prihodima. Grad je opterećen s dva milijuna kuna kredita i pozajmice, dok je dug prema dobavljačima približno dva milijuna kuna. Prijeti nam opasnost od blokade” – istakla je Josipa Miličević.

Županja plaća na vrijeme

U prvih šest mjeseci ove godine Grad Županja uprihodovao je 11,120.459 kuna, što je 39,6 posto u odnosu na plan. Izvorni prihodi manji su za 10,6 posto, prihodi od donacija za 17,18 posto, a prihodi od poreza manji su za pola milijuna kuna u odnosu prema 2012. Ukupno ostvareni rashodi i izdaci gradskog proračuna u prvih šest mjeseci manji su za 21,1 posto u odnosu na 2012. “Sve je veći pritisak na izvorne rashode, posebno financiranje društvenih djelatnosti, što za posljedicu ima da nam izvorni prihodi ne pokrivaju izvorne rashode”, ističe pročelnik Upravnog odjela za financije Joso Mikić. No, unatoč svim poteškoćama, Grad na vrijeme servisira sve svoje financijske i materijalne obveze.

ZORAN VINKOVIĆ

gradonačelnik Đakova

Za sve je kriv Linić

Svi se proračuni slabije pune, ali ne zbog stanja u gospodarstvu, nego zbog Linićeve porezne reforme. Izostaju potpore države, a najveći je udar na porez na komunalnu naknadu, gdje će Grad Đakovo izgubiti približno dva milijuna kuna, jer je država donijela zakon prema kojem se komunalna naknada ne plaća na državno vlasništvo. Za ovu godinu Grad Đakovo usvojio je proračun od 83 milijuna, no izvršenje će biti svega oko 40 milijuna kuna, ako i toliko bude. Planirane potpore države su približno 40 milijuna kuna, ali se ne nadam da će ih Grad dobiti”, prognozira gradonačelnik Zoran Vinković. Ocjenjuje kako bez fiskalne decentralizacije nema pomaka. “Mnoge jedinice lokalne samouprave imaju probleme ne samo s punjenjem proračuna, nego i s financiranjem svojih osnovnih obveza. Svega tri posto svih poreza ide prema JLS-u, a preostalih 97 posto u državni proračun. Umjesto da se ide u decentralizaciju, da se taj omjer promijeni u korist JLS-a - da bi one uopće mogle opstati, trebalo bi im ostajati negdje oko 20 posto. Država na sve to svoje vlasništvo oslobađa od plaća komunalne naknade, što je i protuustavno”, kaže Vinković.

21

milijun kuna bit će smanjen proračun Grada Osijeka

50%

manji su prihodi Valpova u odnosu na plan za ovu godinu

1,5

milijuna kuna u plusu je proračun Belišća

NAŠICE SE ZADUŽUJU

Našički proračun puni se lošije od planiranog i na kraju prvog polugodišta ostvaren je manjak prihoda u iznosu od 2,032.665 kuna, a koji je pokriven sredstvima viška prihoda iz prethodnih godina. Naime, ukupni prihodi za prvih šest mjeseci ove godine iznose 17,672.782 kuna, što je 38,18 posto planiranih prihoda za cijelu godinu. Istodobno su rashodi na kraju lipnja ostvareni u iznosu od 19,705.447 kuna, što je 41,23 posto planiranih rashoda u 2013. godini. Zbog pada prihoda i rasta rashoda, odnosno usklađivanja rashoda s prihodima do kraja godine, Gradsko vijeće Našica donijelo je rebalans proračuna kojim se smanjuje sa 47,790.000 kuna na 44,415.000 kuna, ili za 3,3 milijuna kuna. Grad će se ipak morati kratkoročno zadužiti na godinu dana za četiri milijuna kuna.

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a