Regija
SLOVACI POKAZALI NARODNE OBIČAJE

U Soljanima 4. Dani Slovaka i 20 godina Matice slovačke
Objavljeno 13. listopada, 2013.

Vezani članci

NA KANTRIDU DOLAZI ŠPANJOLSKI BETIS

Kek: Nismo favoriti, ali želimo osvojiti bodove!

SOLJANI - Matica slovačka u Soljanima, osnovana prije 20 godina, u povodu 4. Dana Slovaka organizirala je veliku svečanost, kojom su obilježena dva značajna jubileja. Manifestaciju je otvorio Ivica Sep, načelnik općine Vrbanja, a nazočnima se obratio i Andrija Čuha, predsjednik Matice.

– Na svečanosti su nastupili KUDS Braća Banas iz Josipovca Punitovačkog, KUD Seljačka sloga iz Strošinaca, te dječja i odrasla skupina KUDS-a “Andrija Pekar” Soljani. Smisao je ove manifestacije da se pokaže da ovdje žive Slovaci, da upoznamo pučanstvo s našim nošnjama, običajima, tradicionalnim jelima... U gostima su nam bili predsjednik Saveza Slovaka u RH Andrija Kuric, Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka u RS i članica Savjeta za nacionalne manjine RH - istaknuo je predsjednik Čuha.

Bila je ovo prigoda na kojoj je Andrija Kuric uručio priznanje Andriji Čuhi za svekoliki rad Matice slovačke.

Na području Republike Hrvatske ima 16 Matica slovačkih, a soljanska je osnovana kao treća, 1993. godine. Branka Baksa naglasila je da je hrvatska država primjer kakvi odnosi prema nacionalnim manjinama trebaju biti u EU, a Andrija Kuric istaknuo je iznimnu suradnju dvaju KUD-ova u Soljanima. S. Bogutovac

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike