Regija
PAPRIKA FEST U BARANJSKOM LUGU

Sandra Stankić proizvela najbolju
ljutu, a Nada Zlatar slatku papriku
Objavljeno 13. listopada, 2013.
Učili su se i mađarski plesovi, a pobjednik fišijade je LD Fazan

LUG - Opet je baranjsko selo Lug bilo u znaku paprike. Crvene, svježe mljevene, ljute i slatke. Budući da se gotovo svako drugo domaćinstvo Luga bavi njezinom proizvodnjom, manifestacija Paprika fest, koja se održava u povodu Dana sela, pravo je mjesto za pobliže upoznavanje s tamošnjim “crvenim zlatom”.

- Dan sela obilježavamo već desetljećima, a u posljednje četiri godine u proslavu smo uklopili i manifestaciju koju smo nazvali - Paprika fest. Osnovni razlog je to što se većina Lužana bavi proizvodnjom začinske paprike, mnogima od njih ona je i osnovni izvor prihoda, a veći proizvođači proizvode i do dvije tone mljevene paprike - ističe predsjednik luškog VMO-a Ištvan Tokai, naglašavajući kako su organiziranjem manifestacije htjeli dodatno pomoći tim ljudima te im omogućiti prezentaciju vlastitih proizvoda kako bi ih što lakše prodali. Posebice se, dodaje, to odnosi na ovu godinu, koja je, što se proizvodnje paprike tiče, podbacila.

Slažu se s Tokaijem i mjesni proizvođači, ali naglašavaju kako su, unatoč problemima i ove godine, na tradicionalan način uspjeli proizvesti dobar proizvod.

- Ne znam kako ćemo proći na ocjenjivanju, ali mislim da je paprika dobra. Bez obzira na lošu godinu, cijenu smo zadržali na prošlogodišnjoj razini, 120 kuna za kilogram - kažu Julijana i Stevo Vašarević. I Margita Majrehof kaže kako svoje kupce ne želi razočarati poskupljenjem. Bar još ove godine.

Za razliku od prošle, ove je godine bilo nešto manje uzoraka, ali je tročlana komisija, na čelu s Atilom Tumbasom iz vojvođanske Kupusine, svejedno imala težak zadatak.

- Ocjenjivali smo deset slatkih i isto toliko ljutih paprika. Pobjednika su odlučile nijanse - kazao je Tumbas, podsjećajući kako se vrednuju okus, finoća mljevenja, boja i miris.

Tumbas inače godišnje proizvede više od deset tona mljevene paprike, što dokazuje da je pravdu krojio dobar sudac. Na iznenađenje mnogih, Lužani su se morali zadovoljiti drugim i trećim mjestom (Žužana Jožef i Julijana Vašarević) u kategoriji ljute, odnosno drugim mjestom (Žužana Jožef) u kategoriji slatke paprike. Najbolju ljutu papriku proizvela je Sandra Stankić iz Čeminca, a slatku Nada Zlatar iz Branjinog Vrha. Slatka paprika Sandre Stankić osvojila je treće mjesto.

Priredili su organizatori i bogat popratni program. Osim nastupa brojnih KUD-ova, osmisli su i Papriku Jancsi - igre s paprikom, organizirali i veliku fišijadu, čiji je pobjednik mjesno Lovačko društvo Fazan. Dan ranije, u petak, organiziran je okrugli stol vezan uz proizvodnju začinske paprike, na kojem su sudjelovali brojni proizvođači iz raznih dijelova Hrvatske, a svi zainteresirani mogli su doći u Tanchaz, gdje su se učili mađarski plesovi.

Ivica GETTO
Paprika u medu

Zanimljivi izlošci mogli su se vidjeti na brojnim štandovima. Izdvajamo papriku s medom, točnije staklenku meda u kojoj je središnje mjesto zauzela - svježa ljuta paprika, koja medu daje poseban okus, pa čak i afrodizijačka svojstva. Tako bar tvrdi proizvođač...

Ocijenjeno je 10 ljutih i 10 slatkih paprika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro