Regija
DAN POLJA KUPUSNJAČA U DONJEM MIHOLJCU

Slavonska klima dobra nizozemskim sortama kupusa, kelja, brokule...
Objavljeno 14. listopada, 2013.
Došli su povrtlari iz Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije

DONJI MIHOLJAC - Oko stotinu pedeset proizvođača, otkupljivača, “zaštitara” i distributera sjemenskog materijala okupilo se na Danu kupusnjača, koji je u Donjem Miholjcu, na pokusnom polju poljoprivrednog gospodarstva Dalibora Kusture, održala jedna od najpoznatijih svjetskih sjemenarskih kuća, Bejo Zaden.

Povrtlari iz Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije imali su priliku vidjeti kako su se neke od vodećih nizozemskih sorti prilagodile klimatu istočne Europe te iz prve ruke doznati novosti o aktualnim trendovima u proizvodnji, zaštiti, čuvanju, pakiranju i distribuciji kupusnjača na europskom tržištu. U povodu toga posjetili su i razgledali jednu od najvećih tvrtki za otkup povrća u ovom dijelu Europe, Plodove Fructus u Donjem Miholjcu, koja godišnje otkupi, uskladišti i preradi oko 30.000 tona povrća i voća.

Od 97 različitih sorata bijelog, kineskog i crvenog kupusa, kelja, brokule, cvjetače, šiljatog kupusa, kelja pupčara, raštike i korabice većina se vrlo dobro prilagodila podneblju Slavonije, a kako je istaknuo vlasnik parcela na kojima se održavaju pokusi Dalibor Kustura, upravo je donjomiholjački kraj posebno pogodan za te vrste povrtnica, koje njegovo gospodarstvo proizvodi na ukupno desetak hektara.

- Proizvođači na europskom tržištu uglavnom su orijentirani na velike robne centre, gdje se traže sorte manjeg volumena i velike težine, koje mogu dugo stajati te koje su pogodne za rezanje i konfekcioniranje - rekao je glavni direktor tvrtke Bejo Zaden za Hrvatsku Denis Novak, dodavši da sve svjetske sjemenarske kuće, pa tako i njihova, prate promjene u prehrambenim navikama potrošača i prema tome kreiraju nove sorte i hibride.

Na savjetovanju koje je održano na Danu polja također je istaknuto da se u proizvodnji povrća, pa tako i kupusnjača, došlo do gornjih limita što se tiče oblika, kvalitete i opstojnosti na polju, tako da je sada selekcijski rad uglavnom usmjeren prema povećanju otpornosti na bolesti i štetnike.

Zaključeno je da proizvodnja kupusnjača ima perspektivu, jer, na primjer, velikoj tvrtki kao što su Plodovi Fructus još uvijek nedostaju znatne količine za izvoz. Pogotovo se tu radi o brokuli i cvjetači, koje su zahtjevnije za proizvodnju, ali čija otkupna cijena dostiže četiri kune za kilogram.

Ivan KOROV
Modni svijet se širi i na njive

Kao i u svijetu industrijskog dizajna odjeće, obuće ili automobila, posljednjih je nekoliko godina dizajniranje i kreiranje različitih vrsta povrća podložno modnim trendovima. Tako se već na policama supermarketa mogu naći plavi krumpir, žuta, bijela, crvena i ljubičasta mrkva, tigrasta rajčica, kovrčavi kelj i raštika, zelena cvjetača i mnoge druge sorte dobivene upornim selekcijskim radom. Kako je istaknuo Denis Novak, sjemenarske kuće, uz konvencionalne sorte, sve više poklanjaju pozornost zdravoj ili takozvanoj “taste” hrani izraženih organoleptičkih svojstava. Naravno, takve su sorte manje prinosne, ali imaju izvanrednu boju, okus i miris, što se sve više cijeni na zahtjevnom zapadnom tržištu, koje ima dobru platnu moć.

Proizvodnja kupusnjača ima perspektivu - npr. Plodovima Fructus nedostaju znatne količine za izvoz

Otkupna cijena brokule i cvjetače, koje su zahtjevnije za proizvodnju, dostiže

4

kune za kilogram

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike