Ekonomija
OSNIVAČKA SKUPŠTINA PRVE HRVATSKE POLJOPRIVREDNE BURZE

U Burzu Agro ušlo 100-tinjak seljaka, očekivali ih 1.000
Objavljeno 12. listopada, 2013.

OSIJEK -  U Osijeku je danas u Sportskoj dvorani Jug2 održana osnivačka  skupština prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda Burza Agro Osijek. Na osnivačkoj skupštini se okupilo 100-tinjak poljoprivrednika među kojima i nekolicina  istaknutijih seljačkih vođa.  Kako je u svom obraćanju nazočnim poljoprivrednicima istaknuo Ivan Novak, vanjski djelatnik Eurobrokerservisa iz Luksemburga i inicijator osnivanja  burze, očekivao je da će se okupiti najmanje 1.000 poljoprivrednika ili bar onoliko koliko ih je nedavno bilo na cestama odnosno na prosvjedu na koje su izašli nezadovoljni niskom otkupnom cijenom pšenice.  Podsjetimo Novak je u nekoliko navrata preko medija zadnjih tjedana jamčio da će  članovi i osnivači poljoprivredne burze odnosno proizvođači pšenice za rod 2014. dobiti najmanje 1,30 kn/kg. Ove je godine otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bila 1,05kn/kg. Jučer su trebali biti imenovani članovi uprave i nadzornog odbora novog dioničkog društva Burze Agro ali je to zbog  nedovoljnog broja poljoprivrednika odgođeno. Većina nazočnih poljoprivrednika su  plaćanjem  kotizacije od 100 kuna (za troškove kartice i evidencije) ušli u projekt  Burze Agro Osijek koja je zamišljena da bude dioničko društvo s kapitalom od 200.000 kuna a u kojem bi poljoprivrednici imali 25 plus jednu dionicu. Svaka dionica kako je rekao Novak vrijedit će jednu tonu pšenice a svi koji budu zainteresirani moći će se učlaniti u roku od 90 dana čak i SMS-om. Ono što je jučer izazvalo određene sumnje jest to što nije nitko od isticanih partnera u projektu kao što je Sberbanka, Croatia banka i druge banke nisu poslali svoje predstavnike na ovaj skup ali i to jer za plaćenu kotizaciju nisu dobili nikakvu potvrdu. Pri  tome su popunili pripremljene letke gdje su dali svoje podatke (OIB, naziv poslovne banke , predviđene količine pšenice  koju planiraju proizvesti i drugo).Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i sam se učlanio iz razloga kako je rekao „Nama treba burza poljoprivrednih proizvoda da bude zdrava i jaka konkurencija domaćim otkupljivačima“.
Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore izjavio je da se tržište napokon treba urediti. – Ako cijena pšenice bude prihvatljiva zašto ne, i sam ću se priključiti burzi, rekao je Brlošić. Antun Laslo predsjednik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje se nije učlanio jer kaže da će čekati da vidi kako će stvari odvijati. Zvonko Pipić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Virovitičko-podravske županije jedini nam je od nazočnih seljačkih vođa izjavio kako čvrsto vjeruje u ovaj projekt.
Novak je najavio i da će Burza Agro Osijek kada od Nove godine profunkcionira u pravom smislu riječi imati zaposlenih 20-ak menadžera. Inače poljoprivredna burza će imati sjedište na dvije lokacije u Osijeku, u  Vukovarskoj ulici na broju 216 i Ulici Hrvatske Republike 11  gdje će biti osnovan centar za mlade koji će se obučavati za brokere.

Zdenka Rupčić

Najčitanije iz rubrike