Ekonomija
INVESTICIJE U BARANJI U VRIJEDNOSTI 35 MILIJUNA KUNA

Tvrtka Baranjski voćnjaci u rad pustila pogon za preradu voća i zaposlila dvadeset radnika
Objavljeno 12. listopada, 2013.

KNEŽEVI VINOGRADI - U nazočnosti brojnih uzvanika u Kneževim Vinogradima jučer je svečano označen početak rada novosagrađenog, 35 milijuna kuna vrijednog objekta za preradu i skladištenje voća tvrtke Baranjski voćnjaci d.d., koja posluje u sustavu Werkosgrupe iz Osijeka.

Nikola Velicki, direktor Baranjskih voćnjaka, podsjetio je da se Werkosgrupa odvažila iz djelatnosti građevine zakoračiti i u poljoprivrednu proizvodnju te sada, nakon sedam godina, Baranjski voćnjaci predstavljaju jednu od najsuvremenijih voćarskih proizvodnji, kao i u proizvodnji voćnih sadnica koje su svoje mjesto našle čak i na tržištu zemalja koje su takvu proizvodnju izmislile.

- Razvoj je nastavljen u proizvodnji voća, u kojoj je mlada ekipa tehnologa, prateći najnovije tehnološke trendove, ostvarila uistinu impresivne rezultate. Na nasadima plantaža jabuka od čak 70 hektara, u cijelosti osiguranim navodnjavanjem, obranom od tuče i mraza, starim samo dvije i pol godine, ostvarili smo prinos od gotovo 70 tona po hektaru, rekao je Velicki.

Pritom se pohvalio da je u samo nekoliko godina tvrtka postala jedan od hrvatskih lidera voćarstva i rasadničarstva, ne samo u RH, nego i u široj regiji.

- Ponosni smo na ovaj objekt koji je projektiran i izveden s visokom pozornošću i za najmanje detalje. Objekt nam otvara novu tržišnu dimenziju, također i vrata visoke konkurentnosti i prepoznavanja naše kvalitete i izvan naših granica. Projekt je od menadžera IPARD-programa ocijenjen s maksimalnih 100 bodova i tako nam omogućio njegovu maksimalnu potporu od 1,5 milijuna eura, što pokazuje da smo na dobrom putu prilagodbe EU tržištu, ali i daljnjem korištenju sredstava iz EU. Postavili smo visoko ljestvicu u toj grani proizvodnje, jer ne prihvaćamo prosječne rezultate, rekao je Velicki te posebice pohvalio djelatnike osječke Gradnje d.o.o., koji su uspješno, brzo i kvalitetno za samo nekoliko mjeseci izveli građevinske radove, kao i slovenske i nizozemske tvrtke, isporučitelje opreme.

Zahvalio je i na financijskom praćenju projekta Zagrebačkoj banci i HBOR-u, a posebno i Osječko-baranjskoj županiji i Općini Kneževi Vinogradi koje su imale sluha na realizaciji projekta, a posebno Wekosgrupi, svim svojim djelatnicima i obitelji.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, oduševljen novim projektom, istaknuo je neposredno pred njegovo svečano otvaranje da on predstavlja putokaz i drugima da krenu istim stopama. “Nakon ulaska Hrvatske u EU, iz sredstava ruralnog razvoja EU moći ćemo godišnje povlačiti 303 milijuna eura, što je čak 13 puta više nego što je to ostvareno u pretpristupnom razdoblju i pritom obećao da će Ministarstvo poljoprivrede i druge državne institucije biti u službi poduzetništva, a sve to s ciljem da hrvatska poljoprivreda ne ostane samo sirovinska baza za druge”.

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, izrazio je zadovoljstvo što se takav veleban gospodarski objekt otvara u teškim vremenima gospodarske krize te naglasio da je na području županije potrebno bar još deset takvih objekata, koji će osnovnim poljoprivrednim proizvodima donijeti visoku dodanu vrijednost.

Deneš Šoja, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, rekao je da će otvaranje novog objekta u velikoj mjeri pridonijeti zapošljavanju.

Nikola VUKADINOVIĆ
Najsuvremenija oprema

Novootvoreni objekt za preradu i skladištenje voća Baranjskih voćnjaka sastoji se od komora za dugotrajno skladištenje voća, pogona za preradu voća u sok, prostora za pripremu, sortiranje i pakiranje voća i uredskih prostora. Objekt ima kapacitet dugotrajnog skladištenja voća od 2.700 tona, mogućnost čuvanja jabuka i do 12 mjeseci, a opremljen je najsuvremenijom opremom za sortiranje i pakiranje voća koja razvrstava plodove prema veličini, težini, boji i obliku. U novom objektu proizvodit će se i prirodni sok od jabuke i breskve koji će malo vrijednom industrijskom voću nakon prerade dati visoku dodanu vrijednost. Tvrtka zapošljava 80-ak djelatnika, dok u sezoni u voćnjacima broj zaposlenih raste i do 180. Samo u novosagrađenom objektu posao je dobilo novih 20 radnika.

2.700

tona kapacitet je dugotrajnog skladištenja voća

80

-ak djelatnika već je zaposleno u Baranjskim voćnjacima

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike