Novosti
U VUKOVARSKOM STOŽERU TVRDE DA SU SPREMNI NA DIJALOG S VLADOM

“Svaki odgovoran političar davno bi sam došao u Vukovar”
Objavljeno 11. listopada, 2013.

VUKOVAR – Svaki odgovoran političar davno bi samoinicijativno došao u Vukovar, jer je Vukovar to i zaslužio – rekao je jučer Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon sastanka članova Stožera, Josić je istaknuo kako “nažalost, premijer i ministri nisu smogli snage ni volje i vjerojatno ne smatraju svrsishodnim doći u Vukovar”.

– Ignorirali su naš poziv, ali bit će valjda neka druga prilika – rekao je i ponovio kako Stožer već deset mjeseci moli za dijalog.

– Premijer Milanović nikada službeno nije pozvao Stožer na dijalog. Za razliku od njega, mi smo spremni za razgovor - sa svima! Nemamo nikakvih uvjeta, ali neka premijer dopusti da mi izaberemo tko će predstavljati branitelje, a on neka bira hoće li povesti jednoga, tri ili 20 ministara. A kad sjednemo za stol vidjet ćemo možemo li nešto dogovoriti ili ćemo se razići u toj priči – rekao je Josić na konferenciji za novinare, dodajući kako Milanović pokušava razjediniti branitelje tvrdnjama da hoće razgovarati samo s vukovarskim braniteljima i podsjećajući kako Vukovar nisu branili samo Vukovarci, nego ljudi iz cijele Hrvatske.

– Ako je netko odgovoran za bilo što što se u ovom gradu događa, onda mogu samo predstavnici vlasti biti odgovorni za to, a ne ovaj napaćeni narod u Vukovaru – kazao je Josić na prozivke upućene Stožeru, dok je na optužbe da žele rušiti od gradonačelnika do predsjednika države odgovorio da su branitelji stvarali državu i nisu rušitelji ustavnog poretka ili teroristi. Za ministra branitelja Freda Matića rekli su da je “ministar bez ministarstva, bez branitelja, a i bez Vukovara”. Na upit da im se spočitavaju instrukcije od Karamarka, predsjednik Stožera je rekao da se u politikantstvo ne žele uplitati. – Nismo ničiji pijuni, politika nas ne zanima. I da je HDZ na vlasti i radi ovo što radi SDP, mi bismo isto ovdje sjedili i bunili se protiv njih – kazao je. Osvrnuo se i na izjave Milorada Pupovca o “neigranju s vatrom”.

– Takvim izjavama su nas napadali '91. i mi ih prepoznajemo kao specijalni rat protiv Hrvatske – naveo je Josić.S.Butigan

GDJE JE PLOČA ZA OVČARU?

Tomislav Josić spomenuo je i kako se selektivno izvještava hrvatska javnost, jer nitko nije spomenuo da je, kako je naveo, maknuta ploča na skretanju za Ovčaru, da su po gradu potrgane osmrtnice za Sotinčane ekshumirane iz masovne grobnice i skinut je latinični naziv Mosta hrvatskim braniteljima u Rijeci. Na upit novinara o skidanju ploča u Udbini, rekao je kako nije čuo za taj događaj.

RAZBIJENE PLOČE U UDBINI

Ćirilica nije problematična samo u Vukovaru. Nakon što je prije nekoliko dana ploča sa srpskim pismom uklonjena sa zagrebačkog sjedišta Prosvjete, nešto ranije i s općinske zgrade u Krnjaku, u noći između četvrtka i petka razbijene su tri dvojezične ploče i u Udbini. Riječ je o zanimljivom slučaju zato što su u Udbini ćirilične natpise zajednički postavili HDZ i SDSS koji u toj ličkoj općini dijele vlast. HDZ je u svojem priopćenju osudio razbijanje ćiriličnih ploča u Udbini, ali smatra da je akcija u Lici posljedica odbijanja Milanovićeve vlade da odus tane od ćirilice u Vukovaru.(D.Cig.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana