Regija
JOŠ ČEKAJU PRILIKU ZA DARIVANJE VATRENIH

Slavonski kulenari nikako da
se “usklade” s protokolom HNS-a
Objavljeno 12. listopada, 2013.

ŽUPANJA – Da su im članovi hrvatske nogometne reprezentacije odlična reklama za najpoznatiji slavonski gastronomski brend i najbolji promotori kvalitete slavonskog domaćeg kulena/kulina, koji je nedavno dobio i službenu zaštitu zemljopisnog podrijetla, prepoznali su i u istoimenoj udruzi. Još se krajem ožujka, nakon pobjede Vatrenih nad reprezentacijom Srbije, neobičnim priopćenjem za javnost medijima obratio tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin Andrija Matić, inače pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, i poručio: “Bravo, Vatreni i fala vam do neba!”

Naime, izjave “vatrenih” Slavonaca Mandže, Ole i Rakete, koji na osobit način zagovaraju uživanje u kulenu, koji im je, podsjeća Matić, bio jedan od razloga veličanstvene pobjede nad Srbijom, oduševile su proizvođače slavonskoga kulena. - Tako najbolji svjetski sportaši potvrđuju ne samo da je kulen zdrav nego i poželjan, za razliku od fast food brendova, i na svojstven način negiraju navodnu štetnost suhomesnatih proizvoda, ako ih kušamo s užitkom i zbog užitka - priopćio je pročelnik Matić.

Najavio je da će u znak zahvale proizvođači slavonskoga kulena svakom igraču naše reprezentacije, kao i izborniku i svim članovima stručnoga stožera, uoči ponovnog skupa u Hrvatskoj, koji je bio određen za početak lipnja protiv reprezentacije Škotske, pokloniti kulen. Sve je bilo lijepo zamišljeno, ali slavonski kulenari svoje obećanje još nisu proveli u djelo. U tome ih je, doznajemo od Matića, tada spriječila viša sila, odnosno smrtni slučaj u obitelji člana stručnog stožera, pa je darivanje Vatrenih odgođeno za jesen.

Očekivalo se da će to biti prije početka utakmice s Belgijom. Kulenari su se javljali HNS-u, pokušali se dogovoriti za svečanu primopredaju najpoznatije slavonske delicije, zagovarali su i sinoćnji termin, ali, kako doznajemo od Matića, diplomatskim rječnikom rečeno - protokoli se jednostavno nisu uspjeli uskladiti.

– Ne odustajemo od našeg nauma, pronaći ćemo neki termin i dečkima „uskočiti“ bar nakon utakmice, ali kulenove će dobiti na dar. Nadam se da ćemo do Svjetskog nogometnog prvenstva i odlaska u Brazil imati priliku to učiniti - poručuje Matić. M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike