Zdravlje
JESENSKI VIKEND-IZLET

Eko-Fis Vlašić rekreacijski kompleks za odmor tijekom cijele godine
Objavljeno 12. listopada, 2013.
Na 1.400 metara nadmorske visine suvremeni je kompleks s apartmanima, sportskim terenima, skijalištem...

Slavoncima je Vlašić, ta srednjobosanska planina, prvenstveno poznat kao najbliže skijalište. Od Osijeka je primjerice udaljen samo 280 kilometara.

Međutim Slavoncima je manje poznato to da je Vlašić izvrsna destinacija za odmor tijekom cijele godine. Uvjerili smo se nedavno koliko jesen može biti ugodna na toj planini, na 1.400 metara nadmorske visine uz prekrasne livade, pašnjake i šume. Uz mjesto Babanovac, gdje se nalazi i poznato skijalište Vlašića, prije pet godina nastao je Eko-Fis Vlašić - sportsko-rekreacijski kompleks u čiju je gradnju poznata viteška tvrtka Fis, vlasnika Pere Gudelja, investirala oko deset milijuna eura.

Sadržaji na sedam hektara

Eko-Fis Vlašić na površini od 70 tisuća četvornih metara sadrži apartmanski smještaj i uređene terene za rekreaciju i odmor za ljude svih dobi tijekom cijele godine. Smještajne kapacitete čine dvije zgrade s ukupno 52 apartmana, kao i pet bogato opremljenih ekokuća te kamp s kolibama. Ukupno kompleks sadrži 110 ležaja.

Uvriježeno je mišljenje da se turizam na Vlašiću odnosi isključivo na zimsko razdoblje i skijašku sezonu. Međutim u Eko-Fisu Vlašić to nije slučaj jer je najveća pažnja u oplemenjivanju sadržaja planinskog turizma poklonjena upravo vanjskim terenima za različite sportske aktivnosti, šetnje, odmor i općenito za provedbu ugodnog vremena na otvorenom.

- Nastojali smo naš centar opremiti brojnim sadržajima kako bismo goste na Vlašić privukli i ljeti, a ne samo zimi, kaže Antonela Kovač, komercijalistica-menadžer, koja je menadžment u turizmu diplomirala u Dubrovniku te se nakon boravka u SAD-u ipak vratila u svoj kraj radeći posao za koji se i školovala.

Tako Eko-Fis Vlašić ima teniski i teren za mali nogomet s umjetnom travom, košarkaško i odbojkaško igralište, ali i odbojku na pijesku. Gosti imaju na raspolaganju brojne šetnice, umjetna jezera, manji zoološki park s jelenima, dječja igrališta, adrenalinski park za djecu i odrasle s atraktivnim tzv. ziplineom (spustom niz čeličnu sajlu), najam bicikala, jahanje, pecanje... Nekoliko je tu i tzv. roštiljnica, kućica s natkrivenim terasama s roštiljima i hladnjacima, koji se iznajmljuju gostima ili izletnicima. Naravno, veliki restoran s bogatom gastronomskom ponudom je neizostavan dio priče o Eko-Fis Vlašiću, dok brojne tvrtke često u kompleksu organiziraju svoje seminare, kongrese, proslave, s obzirom na to da sadrži kongresnu dvoranu sa sto mjesta, ali i dvoranu za veće proslave, koja može primiti 600 osoba.

- Zahvaljujući svim tim sadržajima uspjeli smo u protekle dvije godine ostvariti cilj i privući goste na Vlašić tijekom cijele godine - ističe Antonela Kovač.

Zima top-sezona

Zima ipak predstavlja top-sezonu. A zimska turistička ponuda obogaćena je brojnim sadržajima, u prvom redu vlastitom žicom – dvosjedom, koji najčešće koriste najmlađi skijaši na tom skijalištu s ukupno 11 kilometara ski-staza. U sklopu zgrade s apartmanima nalazi se i zatvoreni bazen te manji wellness centar sa saunom i masažom, a tijekom zime, osim užitka na snijegu sa skijanjem ili sanjkanjem, tu je i svojevrsna igraonica sa stolovima za stolni tenis, bilijarom, pikadom i drugim igrama.

Zanimljivo je, napominje Antonela Kovač, to što se u razvoj Eko-Fisa još uvijek investira. Razvijen je projekt velikog nogometnog kampa s jednim stadionom i više nogometnih terena, u kojemu bi se ljeti mogle pripremati nogometne ekipe. Za realizaciju tog projekta, s obzirom na obujam ulaganja, Fis traži poslovnog partnera. No, do proljeća će biti sve spremno za realizaciju novog projekta – malog aerodroma s travnatom pistom duljine 750 metara za prijam lakih i ultralakih zrakoplova, kojima bi zainteresirani za izlet na Vlašić značajno skratili putovanje.

Igor MIKULIĆ
Noć već od 160 kuna

Dolazak i boravak na Vlašiću, u Eko-Fisu, doista nije skup. U najam se nudi tri vrste apartmana, ovisno o površini - mini, srednji i veliki. Cijena noći u mini apartmanu za dvije osobe do 15. prosinca je 42 konvertibilne marke (oko 160 kuna), srednjeg za tri osobe - 62 marke, a velikog od 80 četvornih metara - 82 marke. U zimskoj sezoni iznos najma je, naravno, viši. Najam bogato opremljenih (sauna, hidromasažna kada itd.) ekokuća stoji od 80 do 150 maraka na dan, ovisno o broju osoba koje u njima borave. U prodaji u trajno vlasništvo apartmani stoje od 920 do 980 eura po kvadratu. U ponudi su apartmani različite površine, od 24 do 80 kvadrata.

Za 308 eura dnevno apartman na 50 godina!?

Zanimljivo je što Eko-Fis Vlašić svoje apartmane, osim u uobičajeni najam tijekom cijele godine i prodaju u trajno vlasništvo, nudi i kroz tzv. time sharing - dugoročni zakup željenog opremljenog apartmana u točno određeno vrijeme. Za malo novca može se time kupiti izvrstan godišnji odmor. Primjerice za cijenu od tisuću eura kupac može zakupiti svoj ljetni termin od sedam dana te će mu njegov apartman u točno određenom datumu biti na raspolaganju čak 50 godina. Jedini ostali troškovi koje ima jest boravišna taksa za dane provedene u zakupljenom apartmanu te komunalni troškovi. S obzirom na to da je rok od 50 godina dug, Eko-Fis kupcu koji odustane od zakupa termina prve godine nudi povrat kompletnog iznosa, a svake sljedeće godine iznos umanjuje za dva posto od cijene. Cijene time sharinga, naravno, ovise o površini apartmana i termina u kojem se apartman dugoročno iznajmljuje. Najskuplji je termin u vrijeme skijaške sezone - 308 eura jedan dan, pojašnjava Antonela Kovač.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POMOĆ KOD GASTROENTERITISA

Đumbir protiv povraćanja kod djece

2

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Ovisnosti: Najveći ubojica je pušenje, slijedi alkohol

3

ATLETSKO STOPALO ČESTA JE ZARAZNA GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE IZMEĐU PRSTIJU

Topli i vlažni podovi izvrsno su hranilište za gljive na stopalu