Novosti
HDZ U SLAVONIJU ŠALJE SVOG GLAVNOG TAJNIKA

Čuljak: Brkić je čvrsta ruka koja će napraviti reda u Osječkom HDZ-u
Objavljeno 10. listopada, 2013.

OSIJEK – Na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a u Bjelovaru raspuštena su četiri županijska odbora te stranke, i to u Istarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji. Za povjerenika u Osječko-baranjskoj županiji postavljen je Milijan Brkić, glavni tajnik stranke.

Odluku Nacionalnog vijeća potvrdio nam je Goran Ivanović, politički tajnik ŽO HDZ-a. “Imenovano je i povjerenstvo koje broji 23 člana. Njihov je zadatak u iduća, ako je moguće, dva mjeseca, formirati novi županijski odbor i izabrati novog predsjednika. Krajnji rok za to je šest mjeseci", rekao nam je. Ni on, a niti smijenjeni predsjednik ŽO HDZ-a Davorin Bubalović nisu komentirali zanimljivu odluku predsjednika stranke Tomislava Karamarka i njegovih najbližih suradnika da za povjerenika u Osječkoj županiji ne postavi nekoga s ovoga područja, kako je uobičajeno, nego Brkića. No, činjenica da je taj zadatak povjeren Karamarkovoj “desnoj ruci” svjedoči o ozbiljnosti kojom vrh stranke pristupa ovom problemu i što misli o njihovom rezultatu na proteklim lokalnim izborima. “Već sam komentirao kako mi je bio logičan potez da čelnici svih županijskih odbora, koji nisu polučili očekivan izborni rezultat, daju svoje mandate na raspolaganje čelnicima stranke. Nisam razočaran”, tvrdi Bubalović. Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a, nije želio komentirati mogućnost da Brkić ubrzo, kao povjerenik, raspusti i osječki HDZ. “Imenovanjem Brkića za povjerenika predsjednik stranke pokazao je kako mu je stalo do jakog i stabilnog HDZ-a u ovoj županiji”, kratko je odgovorio Kramarić.

Imenovanje Milijana Brkića za povjerenika HDZ-a Osječko-baranjske županije, ističe politički tajnik i član Predsjedništva HDZ-a Tomislav Čuljak, jasna je poruka svim članovima da je vodstvu stranke i te kako stalo do Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Imamo velika očekivanja od Brkića koji je postavljen s ciljem da uvede red, stabilizira i u potpunosti konsolidira stranku u Osječko-baranjskoj županiji i pripremi je za pobjedu na sljedećim lokalnim izborima - rekao je Čuljak.

Brkić će, pojašnjava, kvalitetno pripremiti i provesti unutarstranačke izbore i konačno skupiti pravu ekipu bez klanova, jer previše je različitih interesa među pojedinim gradskim i općinskim odborima zbog kojih nije bilo zajedništva i zbog čijih je prepucavanja zanemaren zajednički cilj stranke. Stoga je bila potrebna čvrsta ruka koja će obaviti rekonstrukciju osječko-baranjskog stranačkog vodstva. Upravo u duhu te poruke, jučer su se čuli i komentari vezani uz Ivicu Mlinarevića i Slobodana Tolja, osobe koje su se spominjale kao najizgledniji kandidati za povjerenika. Tako se za Mlinarevića čuje kako je vjerojatno ocijenjeno da nije dovoljan autoritet među članstvom, dok se za Tolja smatra kako je preblizak trenutačnom vodstvu i gospodarskim krugovima koji se vežu uz njih, zbog čega bi teško proveo očekivane promjene.

Istovremeno, od visokopozicioniranog izvora u HDZ-u doznajemo kako će čelništvo te stranke otvoriti komunikaciju i početi razgovore s HDSSB-om o ulasku u veliku desnu koaliciju koju okuplja Karamarko, a koja će na parlamentarnim izborima osvojiti vlast i SDP s partnerima otjerati u oporbu. “A to će nužno značiti i preslagivanja na lokalnoj razini. To je realnost i to u Osijeku treba očekivati”, zaključuje naš dobro upućeni izvor.T.Levak/M.Lešić Omerović

Vrh stranke nezadovoljan koaliranjem u Osijeku

Visokopozicionirani izvor iz vrha HDZ-a otkriva nam da u središnjici baš i nisu zadovoljni raspletom događaja u Osijeku nakon lokalnih izbora i na ulazak HDZ-a u pobjedničku koaliciju ne gledaju blagonaklono “jer bilo koja veza s SDP-om na može biti dobra”. “Nismo željeli izlaziti iz volje građana koji su se na lokalnim izborima opredijelili za promjenu, s Vrkićem je bilo nekih kontakata, ni s kim nismo imali nikakav dogovor i središnjica nije željela dovoditi u pitanje volju birača. Ali dokle će ovo u Osijeku potrajati, vidjet ćemo. U svakom slučaju pojedinci moraju početi mijenjati retoriku”, upozorava naš sugovornik.

TOMISLAV ČULJAK

politički tajnik HDZ-a

Brkić će kvalitetno pripremiti i provesti unutarstranačke izbore i skupiti pravu ekipu bez klanova