Ekonomija
BERBA LJEŠNJAKA NA NAJVEĆOJ SLAVONSKOJ PLANTAŽI

PP Orahovica planira graditi pogon za proizvodnju prženog lješnjaka
Objavljeno 9. listopada, 2013.

Do samozatajnih nasada lijeske starosti do tridesetak godina u slikovitoj Orahovici nije lako doći jer se nalaze na „skrivenim“ i ekološkim lokacijama Donja Pištana, Bukvik te u Čačincima.

Izuzetno im godi varljiva orahovačka klima na kojoj kvalitetno rodi i grožđe silvanac zeleni koji je i proslavio PP Orahovica.

Inače PP Orahovica najveći je proizvođač i izvoznik lješnjaka u Hrvatskoj i regiji, a u svom poslovnom sastavu ima i najmoderniji pogon za doradu lješnjaka. Na čak 264 hektara površine uzgajaju se lješnjaci sortimenta: istarski dugi, rimski i haleški div. Uzgoj prati certifikat ISO 22.000-2.005 i HACCP sustav.

Vrijeme je berbe, ali ovaj put nije riječ o klasičnom kupljenju lješnjaka ispod stabala kako se to radilo prije dvadesetak godina. Umjesto buke nadničara, s plantaže se čuo zvuk suvremenih strojeva jer se berba u 21. stoljeću obavlja uglavnom – automatski uz malu pomoć čovjeka.

Tržište osigurano

- Proizvodimo lješnjake na 230 hektara nasada lijeske starosti 28 godina, te 46 hektara mladog nasada zasađenog u jesen 2011. godine sortimenta istarski dugi, rimski i haleški div. Godišnja proizvodnja iznosi 500-600 tona i namijenjena je domaćem i stranom tržištu. Lješnjak je biološki visoko vrijedna namirnica, vrlo značajna za ljudski organizam koja se ubraja među najznačajnije energetske namirnice. Jezgra lješnjaka bogata je vitaminima C, B1 i E, a koristi se za jelo, ali i kao sirovina za razne industrije. Najcjenjenija je u industriji čokolade i drugih slastica. Također se koristi u industriji sapuna, strojnog ulja, farmaceutskoj industriji te u parfimerijama – kaže Josip Tokić, voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo PP Orahovica.

Od drveta se proizvode razne vrste ugljena za različite namjene, a cvijet lješnjaka je prva pčelinja „postaja“ nakon zimskog perioda. Lijeska ima jako žilast korijen pa se uspješno koristi za povezivanje erozivnog zemljišta, odnosno kao antierozivna biološka mjera. Lješnjak u narodu ima svoje značajno mjesto. Smatrali su da ima čudotvornu moć te su njegove plodove svećenici koristili kako bi postali vidoviti. Plodove lješnjaka spaljivali su uz određenu ceremoniju, a u ceremoniji vjenčanja korišteni su kao simbol plodnosti za mladence. Sigurno je moć lješnjaka prije svega dolazila zbog toga što je posebno hranjive vrijednosti, što se vidi prema sadržaju važnijih sastojaka u njemu.

Najveći proizvođač sadnica lijeske

PP Orahovica najznačajniji je i proizvođač sadnica lijeske koje proizvodi u rasadniku u sklopu plantaže lješnjaka. U jednoj vegetacijskoj godini u rasadniku se proizvede do 100.000 komada vrhunskih sadnica lijeske.

- U proizvodnji primjenjujemo suvremenu svjetsku tehnologiju i znanja te imamo vrlo razvijenu rasadničarsku proizvodnju lijeske. Za proizvodnju plodova lješnjaka vodili smo brigu o nizu čimbenika kako bismo na kraju dobili proizvod visoke kvalitete. Poznavanje biološke prirode sorti i njihovo ponašanje prema uvjetima sredine uvelike ovisi o krajnjem rezultatu – pojašnjava Tokić.

Za uspješnost berbe važne su i sorte lješnjaka. Sade istarski dugi iz porodice Corylus avellana, a grm ove sorte dosta je bujan, više raste u širinu nego u visinu pa je loptastog oblika. To je najmasovnija sorta u Hrvatskoj, zastupljena je s ukupno 80 posto u svim plantažama. Široka rasprostranjenost uvjetovana je njenim dobrim osobinama. Plod je krupan, duguljastog je oblika, a njegova specifična aroma čini ga najpoželjnijom konzumnom sortom. Rimski je iz porodice Corylus avellana. Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. To je druga najzastupljenija sorta u Hrvatskoj, a plod je krupan, okruglastog oblika koji je izrazito pogodan za daljnju preradu. Halški div - porodica Corylus avellana je sorta lješnjaka koja je rasprostranjena diljem Europe. Plod haleškog diva je krupan, okruglasti, ali pomalo spljošten. Jezgra dobro ispunjava ljusku te je slatkog i ugodnog okusa.

- Ono čime se PP Orahovica još može podičiti je najmoderniji pogon za doradu lješnjaka u Hrvatskoj, u kojemu se dorađuje, odnosno obavlja proces pročišćavanja, sušenja, kalibriranja, odvajanja jezgre od ljuske te sortiranja i pakiranja lješnjaka. Kapacitet pogona za doradu dovoljan je za godišnju proizvodnju lješnjaka PP Orahovice te za potrebe uslužne dorade za kooperante i ostale manje proizvođače na području RH. S ponosom možemo reći da je naš lješnjak nositelj znaka Izvorno hrvatsko, koji dokazuje da jer rijerč o proizvodu iznimne kakvoće. Sve radnje u nasadima obavljaju se uz pomoć najmodernijih strojeva za berbu lješnjaka, a ove je godine preko programa IPARD kupljena moderna linija za precizno sortiranje lješnjaka kakvu koriste vodeći svjetski prerađivači lješnjaka – zaključio je Tokić naglasivši da su planovi za budućnost proširenje proizvodnih kapaciteta s dodatnih 200 hektara nasada, ekološka proizvodnja, nadogradnja pogona za preradu postrojenjem za finaliziranje proizvoda od lješnjaka kako bi se proizvodio prženi i sjeckani lješnjak te pasta.

Slobodan KADIĆ
Berbu počeli kasnij nego što je uobičajeno

Zbog lošeg vremena, berbu su u PP Orahovica ove godine počeli 23. rujna 2013., nešto kasnije nego uobičajeno. Planiraju je završiti do 20. listopada ako vremenske prilike to dopuste. Berba se uglavnom obavlja strojno, u njoj sudjeluje 40 ljudi i mnoštvo suvremenih strojeva, 14 traktora, jedan samohodni kombajn, šest vučenih kombajna i šest strojeva za skupljanje lješnjaka u redove. “Za sada smo zadovoljni rodom i kvalitetom lješnjaka. Još samo da nas posluži vrijeme jer smo sada na 80 posto kapaciteta zbog vremenskim prilika, ali se nadamo da će do kraja sve biti u najboljem redu. Lješnjaci se nakon nakon berbe voze na pročišćavanje i sušenje, nakon čega slijedi njihova prerada do finalnog proizvoda, upakirane jezgre lješnjaka – ističe Krunoslav Jakopin, tehnolog na nasadu Lijeska PP Orahovica.

600

tona lješnjaka na godinu proizvede PP Orahovica

40

radnika radi na berbi lješnjaka u PP Orahovici

14

traktora je angažirano u poslovima berbe

6

vučenih kombajna i šest strojeva skupljaju lješnjake u redove

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike