Regija
PROJEKT “OBNAVLJAMO BAŠTINU” U TRNJANIMA

Majstori rekonstruirane nošnje produžavaju život narodnoj tradiciji
Objavljeno 9. listopada, 2013.
Ovogodišnja revija potvrdila je koliko je to doista uspješan projekt jer se svake godine javlja sve više sudionika

Treću godinu zaredom KUD „Lovor“ iz Trnjana, u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture, uspješno je organizirao reviju rekonstruirane i restaurirane narodne nošnje - manifestaciju pod nazivom „Obnavljamo baštinu“.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj - reviji natjecateljskoga karaktera koja predstavlja rekonstruirane, novoizrađene muške i ženske nošnje, a zanimljivost je u tome što nagrade ne dobivaju oni koji je nose nego oni koji su nošnje izradili.

“Time želimo potaknuti obnovu tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Hrvatske i šire. Ovogodišnja revija je potvrdila koliko je to doista uspješan projekt jer se svake godine javlja sve više sudionika, a predstavljeni radovi su toliko kompleksno i dobro izrađeni da gotovo svi zaslužuju nagradu“, kaže Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji koja djeluje pri kulturnom centru Travno – ustanovi kulture koja se bavi prikupljanjem, obnovom, restauracijom, rekonstrukcijom, izradom i scenskom primjenom narodnih nošnji.

Tradicijsko rukotvorstvo

Tradicijsko rukotvorstvo u Hrvatskoj posljednjih je godina u ekspanziji, a mnoštvo mladih ljudi preuzima umijeće izrade od starijih. „Nekada je izrada nošnji u velikoj većini bila ženski posao, međutim danas se jednako kvalitetno time bave žene i muškarci, stariji i mladi”, dodaje Forjan ukazujući upravo na trnjanske „lovoraše“, društvo koje se godinama hrabro upušta u razne projekte. „Grupa entuzijasta na čelu s Draganom Dražićem puno radi na obnovi narodnih nošnji i oni su nas upleli u tu priču. Ovo je zajednica koja s time živi”, naglašava Forjan. A to potvrđuju i rezultati. U jakoj konkurenciji 16 natjecatelja iz Like, s Banovine, diljem Slavonije, Srijema, iz BiH, koji su dali sve od sebe kako bi na najbolji način rekonstruirali stare nošnje i koji su trima etnologinjama u stručnom žiriju - Branki Uzelac iz Đakova, te Katarini Bušić i Mariji Vučković Gačić iz Zagreba zadali glavobolje oko izbora najbolje, prvu nagradu je osvojio domaćin , alfa i omega „lovoraša“ Dragan Dražić . Izradio je rekonstruiranu nošnju na motive sunčane čipke, pokupivši sve varijante najboljih nošnji koje je našao na terenu. „Tkao sam domaće platno, sotiš, a motive sunčane čipke, svaki drugačiji, ušlingao sam - sve u kompletu - s ćoškom, rukavima, rubinom, pregačom. Ispod su sve uštirkani unteroci po pet širokih i tri-četiri uža da naredimo kukove“, objašnjava Dragan prelijepu bijelu, istovremeno jednostavnu i bogatu elegantnu „opravu“ brodskog Posavlja u kojoj je Matea Lakušić izgledala kao najljepša labudica... Drugo mjesto osvojila je Marica Kurtak iz Gline.

Muškarci preuzeli primat

No, da su muškarci preuzeli primat ne samo u kuhinji nego i za tkalačkim stanom, šivaćom mašinom, s iglom... potvrđuju i Tin Tomić iz Orubice, koji je s Katicom Kokanović iz Gundinaca na reviji podijelio treće mjesto, pa srednjoškolac Ivan Vinković iz Sv. Ivana Žabna, koji je izradio vjenčanu nošnju, ili Pavo Franjin iz baranjskog Petrovog Sela, koji se izradom nošnji iz vlastitog gušta bavi desetak godina... Ima sve više onih, potvrđuju i etnologinje, koji traži stare fotografije, stare rubine, kako bi rekonstrukcijom produžili život tradiciji. A pravi užitak oku i ove je godine pružilo šarenilo slikovitih nošnji, starih i rekonstruiranih novih, dok su „prošetavale“ i igrale u trnjanskom kesteniku. “Jako sam zadovoljan ovogodišnjom revijom i nadam se da će dogodine biti još više sudionika”, kaže domaćin manifestacije, predsjednik “Lovora”, Marijan Bakavić. Sudeći prema dosadašnjem interesu, tako će zasigurno i biti.

Fotke:najljepša nošnja-Matea Lakušić nosi rad Dragana Dražića, svi sudionici

Marija RADOŠEVIĆ
Najčitanije iz rubrike