Osijek
“LOKOTI LJUBAVI” OSVANULI I U GRADU NA DRAVI

Osječani “zaključavaju ljubav”
lokotima na pješačkom mostu
Objavljeno 5. listopada, 2013.

“Lokoti ljubavi” poznati su u cijelom svijetu i zaljubljeni ih zaključavaju, najčešće na ogradama mostova, u 30-ak svjetskih gradova. Na taj način, još uvijek ludo zaljubljeni parovi, jedno drugom obećavaju bezuvjetnu vječnu ljubav.

Hoće li i osječki pješački viseći most, poput poznatih europskih primjera, postati most ljubavi? Ako se nastave zaključavati o sajle tempom kao do sada, možda i hoće, jer svakim ih je danom sve više! Osječki parovi simbolično zaključavaju lokot i bacaju ključ u Dravu kako njihovu ljubav nitko ne bi mogao prekinuti. Romantični pogled na predivnu ravnicu, Dravu i Osijek pokraj nje, naročito u sumrak, očito je bio dovoljan povod zaljubljenima da se baš na tom mjestu i na ovaj neobičan način jedno drugom zavjetuju na vječnu ljubav.

Osijek je samo jedan od hrvatskih gradova gdje su se lokoti počeli postavljati. Prvi dan proljeća ove godine u Zagrebu je obilježen akcijom u kojoj su građani pozvani da svoju ljubav dođu “zaključati” lokotima ljubavi kod Muzeja suvremene umjetnosti, a potom ključeve bace u Savu. U Rijeci se postavljaju na ogradi mosta od 2011. godine i sve ih je više. Prije nekoliko godina ista stvar dogodila se i u susjednoj Sloveniji kada su građani počeli ostavljati lokote u Ljubljani, a na tisuće ih ima na Kineskom zidu.

Koliko je pomisao “zaključavanja” ljubavi realna ili ne stvar je svake osobe zasebno. Međutim, vjera u bolje sutra i u podršku osobe koja je trenutno pokraj njih na ovaj simboličan način dobiva novu dimenziju. Koliko zaljubljenih će nakon zaključavanja lokota ostati zajedno nije poznato, ali nada ne košta ništa ili, u ovom slučaju, tek koliko lokot. S. Lacić

STARIJI SUGRAĐANI ZBUNJENI

Osječani starije životne dobi nerijetko su zbunjeni lokotima koji svakodnevno “niču” na sajlama visećeg mosta.

- Nisam imala pojma čemu oni služe. Bilo mi je čudno što je na mostu nešto zaključano lokotom, ali ako se radi o ljubavi, ne smeta što su tu - kaže uz osmijeh 68-godišnja Osječanka koju smo zatekli u šetnji mostom.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike