Regija
UDRUŽENI SELJACI NAŠLI NOVO TRŽIŠTE

Baranjci približno 1.000 tona
suncokreta izvezli u Mađarsku
Objavljeno 4. listopada, 2013.
Izvozit će i pivarski ječam i kukuruz

BELI MANASTIR - Približno 1.000 tona suncokreta baranjski su seljaci, okupljeni u svojevrsni klaster, do sada izvezli u Mađarsku. Čim vremenski uvjeti dopuste, nastavit će žetvu, što znači da će za izvoz biti spremne nove količine te uljarice.

- Prozivali su nas da se ne znamo samoorganizirati i probijati na tržište. Ovo je naš odgovor kako na prozivke tako i na neljudsko ponašanje Ministarstva i Vlade RH prema seljacima - rezolutan je Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, čijih se desetak članova udružilo i počelo pronalaziti nova, ističu, povoljnija tržišta.

- Za suncokret nam plaćaju prosječno 2,20 kuna, dakle za četrdesetak lipa više nego što su u početku nudili naši otkupljivači. Nije teško izračunati da je zarada po šleperu i za desetak tisuća kuna viša - kaže, dodajući da strani otkupljivač nudi i ugovor za iduću godinu, uz 30-ak posto jeftiniji repromaterijal.

Objašnjava kako je riječ o jednoj francuskoj korporaciji koja iz mađarskog grada Mohača, dvadesetak kilometara udaljenog od Belog Manastira, dunavskim brodovima razvozi suncokret diljem Europe. Ne zanima ih, dodaje, čiji je kapital uložen u tvrtku, već isključivo cijena i plaćanje na vrijeme.

- Pri transportu nema nikakvih problema, a pojedinci do Mohača odlaze čak i traktorima - nastavlja Pranjić, ističući da im naknadno plaćaju i za uljnost (bonitet za ulje). Zvali su ih, kaže, predstavnici velikih kuća i pitali zašto to rade, na što su im odgovorili da se brinu za vlastitu egzistenciju.

I ne misle stati samo na suncokretu. Na cijeni je, dodaje Pranjić, i pivarski ječam, za koji su ulaganja ista kao i za pšenicu, ali veća zarada. Budući da slijedi berba kukuruza, naglašava da su sve češći upiti iz inozemstva i za tu poljoprivrednu kulturu.

- U kontaktu smo sa Slovencima, koji za kukuruz nude između 1,20 i 1,30 kuna, FCO njiva, dok će, prema informacijama koje imamo, kod nas cijena kilograma biti samo jednu kunu - kaže Pranjić.

Ivica GETTO
Većina seljaka dužna državi

Osvrnuo se Pranjić i na najnovije Linićeve mjere glede ovrha. Tvrdi, naime, da je velika većina seljaka dužna državi, ne svojom krivnjom.

- Čini mi se da u blokade padamo nepotrebno. Dug bismo za određeno vrijeme sigurno isplatili - kaže, ističući da je “ta rapresija” zapravo svojevrstan poziv na razvoj sive ekonomije.

- Ako su računi blokirani, što drugo očekivati nego plaćanje na crno - objašnjava, dodajući da Vlada ulazi iz pogreške u pogrešku.

Prisjeća se, naime, spuštanja stope PDV-a radi bolje i prihvatljivije turističke ponude, ali je nastao kontraefekt.

- Kava na moru nigdje nije pojeftinila, a iz proračuna je izbijeno nekoliko milijardi kuna - završava Pranjić.

Za suncokret seljaci dobivaju prosječno

2,20

kuna, a naknadno dobivaju i za uljnost

Zarada je po šleperu i za desetak tisuća kuna veća nego u Hrvatskoj

Petar Pranjić

predsjednik Baranjske brazde

Slovenci za kukuruz nude između 1,20 i 1,30 kuna

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike