Kultura
KONCERT U GLAZBENOJ ŠKOLI FRANJE KUHAČA

Sjajna glazba mladih hrvatskih autora za sopran i alt saksofon
Objavljeno 4. listopada, 2013.
Nastupili su pijanistica Linda Mravunac Fabijanić i saksofonist Nikola Fabijanić

U Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku održan je sjajan koncert pijanistice Linde Mravunac Fabijanić i izvanrednog saksofonista Nikole Fabijanića. Koncert su organizirali Udruga za promicanje kršćanske kulture “Mir i dobro” i Glazbena škola Franje Kuhača Osijek uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Na programu u Osijeku ovaj se zanimljivi duo predstavio suvremenim i atraktivnim programom - djelima za sopran i alt saksofon: R. Schumanna (Phantasiestucke), G. Tudora (Playtime), M. Gašparovića (Hikikomori), P. Mauricea (Tableaux de Provence) i T. Yoshimatsua (Sonata Fuzzy Bird). Za nas su to bila potpuno nova djela (što je karakteristika od antologijskog značenja, kada je riječ o literaturi za glazbala tipa saksofona). Naime, radilo se o novim djelima mladih hrvatskih skladatelja za saksofon (Tudora, Gašparovića). Mladi saksofonist N. Fabijanić se potvrdio kao solista i istraživač nove hrvatske koncertne literature za saksofon. Glazbeno i tehnički predstavio je ovu literaturu za glazbalo iz obitelji sopran saksofona (primjerice, u skladbi Zart und Susdruck R. Schumanna), zatim u nama potpuno novoj avangardnoj Tudorovoj skladbi “Playtime” (gdje je obitelj Fabijanić demonstrirala tehniku prepariranog klavira) te u mladenačkom Gašparovićevom djelu Hikikomori. Taj je glazbeni duo bio vrlo izražajan u kvaziromantičarski osviještenom Mauriceovom djelu Tablaux de Provance, a pokazali su i svoje izvrsne tehničke i glazbene predispozicije (u stavku Chanson per ma mio ili La Boumieno), ali i izvodilačke mogućnosti pokazavši i diskretni humor.

Poveli su nas također svojim izvedbama u svijet suvremenog mladog hrvatskog saksofonista i skladatelje Lj. Gašparovića (skladba Hikikomori), ali i svjetskih suvremenih glazbenika (T. Yotshimatsua - Sonata Fuzzy Bird).

Na kraju moramo reći da je to bio pravi Franjevački koncert (posvećen i namijenjen dolazećem skorašnjem blagdanu sv. Franje). Popunjenost koncertne dvorane Glazbene škole dokaz je zainteresiranosti ljubitelja glazbe za ovu vrstu muziciranja, pa se nastavak djelovanja koncertnog ciklusa Udruge “Mir i dobro” s još pokojim iznenađenjem može samo podržati.

Branka BAN
Sjajni instrumentalisti

Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić ostvarivala je svoju umjetničku karijeru u više smjerova (nakon što u Zagrebu završila oba studija). Djeluje solistički i u komornim ansamblima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Već je 20 godina na glazbenoj sceni (kao čembalistica od 1977.). Kao pijanistica izgradila se korepetirajući renomiranim baroknim ansamblima. Članica je ansambala za staru glazbu (Ars longa). Redovito nastupa na Varaždinskim baroknim večerima. Jedna je od osnivačica Malog festivala čembala.

Nikola Fabijanić je magistrirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod renomiranih svjetskih saksofonista. Snimio je dva nosača zvuka, dobitnik je mnogih nagrada (između ostalog i nagrade Yamaha Music Foundation 1999.). Laureat je na međunarodnom natjecanja Giulio Viozzi. Izdao je 2 nosača zvuka (Portreti i Playtime). Djeluje i u kvartetu saksofona Papandopulo.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike