Regija
DOMAĆI PROIZVOD ZA SVJETSKO TRŽIŠTE

Premium bučino ulje iz Požeštine
na kušanju u Njemačkoj i Moskvi
Objavljeno 3. listopada, 2013.
“Bučaru” Ivanu Grbiću prihvaćen IPA projekt od 2,5 milijuna kuna

POŽEGA - Pri kraju je berba buča koja traje gotovo od početka rujna. Ivan Grbić iz Požege pobrat će buče s ukupno 120 hektara, od čega je 50 hektara kod kooperanata. Grbić, koji je u proizvodnju buče krenuo još 2001. godine, kaže kako su prijašnjih godina imali i 300 hektara pod bučama, ali su smanjili površine te danas proizvode samo onoliko koliko mogu plasirati kroz bučino ulje, koje je krajnji produkt proizvodnje. Očekuje se, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ispodprosječan prinos od oko 1.000 kilograma koštica po hektaru. Naime, prijašnjih je godina prinos bio i 1.500 kilograma koštica, objašnjava Grbić i dodaje kako kilogram sirove koštice otkupljuje po 6 kuna. Prema početnim pokazateljima, Grbić zaključuje kako je kvaliteta koštica izvrsna, no skupljanje buča otežavaju sitniji primjerci buče koje kombajn ne može pokupiti. Inače, učinak kombajna je oko tri do pet hektara, što ovisi o stanju nasada. Inače, u Hrvatskoj su četiri specijalizirana kombajna za buče: u Rugvici, Petrijevcima i dva u Požegi. Smještaj kombajna “otkriva” i glavna uzgojna područja buče.

Ivan Grbić već deset godina uzgaja bundeve i iako ima zainteresiranih kooperanata, ugovara proizvodnju s njih tridesetak jer su se zbog strojne berbe odlučili proizvodnju zasnivati na većim proizvodnim površinama. Prije tri godine osnovali su Udrugu proizvođača bučinog ulja koja okuplja proizvođače iz osam županija. Udruga pokriva 70 posto proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, ističe Grbić i dodaje kako su se proizvođači dogovorili da na tržište idu s jedinstvenom - premium - kvalitetom ulja. Za tu klasu ulja dobili su i jedinstveni žig kvalitete, koji će se službeno predstaviti 19. i 20. listopada u Ivanić Gradu tijekom tradicionalne Bučijade. Taj žig i ujednačena kvaliteta ulja potrebni su im zbog nastupa na europskom tržištu, pojašnjava Grbić i dodaje kako trenutačno rade i na zaštiti geografskog podrijetla te prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju.

Pronađen je pisani materijal o proizvodnji bučinog ulja s početka 20. stoljeća, gdje se doznaje kako je izvjesni Vrgoč iz Sesveta imao svoju uljaru. Na području Požeštine svojedobno je radilo čak pet uljara jer je proizvodnja buča bila tradicionalna. Buča se, naime, uzgajala kao potkultura kukuruzu i repi, ali je, pojavom herbicida i intenziviranjem poljoprivredne proizvodnje, nestala s polja. Sad ponovno osvaja polja kao samostalna kultura, a 4. listopada na Veleučilištu u Požegi održat će se znanstveno-stručni skup, gdje će biti riječi o nutricionističkim vrijednostima bučinog ulja.

Da je proizvodnja buča i bučinog ulja prepoznata kao obećavajuća proizvodnja svjedoči i podatak kako je Grbiću prihvaćen IPA projekt za unapređivanje proizvodnje i sušenja bučine koštice te ulaganje u dio opreme zbog postizanja konkurentnosti na tržištu. Vrijednost IPA projekta je 2,5 milijuna kuna te je u tijeku raspisivanje natječaja za nabavu opreme.

Roberta SORIĆ
Uvijek svježe - ulje iz bučinih koštica cijede prema narudžbi

Nakon berbe slijedi sušenje u specijaliziranim horizontalnim sušarama s dvostrukim dnom. Grbićeva sušara ima kapacitet pet tona “u šarži”. Sušenje toplim zrakom traje oko 12 sati, na temperaturi od 50 do 60 Celzijevih stupnjeva. Treba napomenuti kako Grbić za grijanje zraka koristi kukuruzni oklasak. Bučine koštice čuvaju se osušene, a ulje prave prema potrebi, objašnjava Grbić i dodaje da je zbog takvog načina prerade bučino ulje, za razliku od maslinovog, uvijek svježe. Ulja na zalihi nemaju. Kad stigne narudžba, potrebno im je tri dana da ga iscijede i još toliko da ga spakiraju. Godišnje proizvedu i prodaju 30.000 litara ulja. Upravo je krenula druga pošiljka bučinog ulja i koštica prema Njemačkoj, a 1.500 boca bučinog ulja na kušanju je u Moskvi.

Godišnje Grbićevi proizvedu i prodaju

30

tisuća litara ulja

Prikuplja se dokumentacija radi zaštite geografskog podrijetla

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike