Ekonomija
OČEKIVALI 1.000 PRIJAVA

Za mjeru stalni sezonac podneseno samo 20 zahtjeva
Objavljeno 2. listopada, 2013.
Ni jedan zahtjev nije s područja Osječko-baranjske županije

U prvih mjesec dana primjene mjere “stalni sezonac”, koja se odnosi na sufinanciranje doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pristiglo je samo 20-ak zahtjeva.

Među njima nije ni jedan s područja Osječko-baranjske županije.

Nova je to mjera kojom se želi motivirati poslodavce na povećanje broja stalnih sezonaca, s druge strane na ovakav se način radnicima daje sigurnost zaposlenja i naknade u razdoblju kada ne rade.

Ova se mjera, upravo zbog sezonalnosti, prije svega vezala uz osobe koje su zaposlene u turističkoj djelatnosti, no naknadnom intervencijom što samih poslodavaca i sindikata ona se sada može primjenjivati i na ostale djelatnosti. U Slavoniji naročito na sezonce zaposlene u poljoprivrednim radovima.

U resornom Ministarstvu rada, koje je uz partnerstvo s HZZ-om kreator ove mjere, ističu kako više prijava očekuju tijekom listopada.

- Turistička sezona je još u tijeku ili pri kraju, a plan je obuhvatiti tisuću osoba. Za sada je naš zavod zaprimio 20-ak zahtjeva i oni su tek u obradi - pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Pogodnost je ove mjere, kako smo već pisali, to što HZZ u prva tri mjeseca preuzima i isplaćuje naknadu u iznosu od 2.984,78 kuna, a preostalom razdoblju naknadu u iznosu od 1.492,39 kuna. Također Zavod preuzima sto posto troška produženog osiguranja za prva tri mjeseca, a sljedeće razdoblje u najdužem trajanju od tri mjeseca 50 posto. Na poslodavcu ostaje tek da preuzme pedeset posto troška osiguranja za druga tri mjeseca rada.

Zahtjev za aktivaciju mjere podnosi poslodavac područnom uredu zavoda u kojem ima registrirano sjedište te zadržava pravo birati osobe i broj osoba za koje će primjenjivati mjeru.

- Ali HZZ će kod odobravanja voditi računa da je riječ i o pouzdanom poslodavcu, prije svega onom koji nije otpuštao radnike - upozorio je Željko Bugarić, predstojnik osječkog ureda HZZ-a.

Dario KUŠTRO

Stalni sezonac je osoba koja je kontinuirano u radu provela najmanje 6 mjeseci kod jednog poslodavca i koja će kod poslodavca raditi najmanje 3 sezone

ŽELJKO BUGARIĆ,

predstojnik PU Osijek HZZ

Pri odobravanju zahtjeva vodit će se računa i da je riječ o pouzdanom poslodavcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora