Regija
SMIJENJEN PREDSJEDNIK GUNJANSKOG VIJEĆA

Gutić: Lucić je osuđen za kazneno
djelo, može li biti načelnik općine?
Objavljeno 2. listopada, 2013.

GUNJA – Na sjednici sazvanoj na zahtjev jedne trećine vijećnika, preksinoć je u Gunji smijenjen predsjednik Općinskog vijeća Anto Gutić, a na njegovo mjesto imenovan je 24-godišnji student Alen Džomba, koji je mandat u Vijeću dobio kao kandidat nezavisne liste Ante Gutića. Kao razlozi smjene navedeni su: opstrukcija suradnje s načelnikom općine, blokiranje provedbe nužnih mjera za konsolidiranje rada Općine sukladno programu i ciljevima nove općinske vlasti, širenje lažnih informacija u javnosti o ovlaštenjima općinskih dužnosnika i nova uvjetovanja za potporu Općinskom vijeću. “S obzirom na izneseno, uvjereni smo da uz aktualnog predsjednika Vijeće ne bi moglo uspješno funkcionirati i rješavati nagomilane probleme”, stoji u zahtjevu koji su potpisali vijećnici Marko Babić, Zlatko Josić, Azur Omerović, Osman Salkić i Samir Mutapčić.

Gutić je na sjednici inzistirao na iznošenju konkretnih primjera svojih navodnih grijeha, no tvrdi da ih nije dobio. Prije izglasavanja nepovjerenja predao je primjerak presude Županijskog suda u Vukovaru pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Gunja, za koju se, ustvrdio je, tek sada doznalo.

- Riječ je o presudi iz 2011. godine prema kojoj je sadašnji načelnik, koji je inače zaposlen u Šumariji, osuđen na šest mjeseci zatvora zbog kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3 i 4 KZ-a, a koja je preimenovana u 55 dana društveno korisnog rada - pojasnio je Gutić.

Zatražio je od pročelnika da presudu proslijedi u Ministarstvo uprave i Vladi RH i zatraži očitovanje je li to zapreka za obavljanje načelničke dužnosti.

Prozvani načelnik Hrvoje Lucić ustvrdio je da su za tu presudu svi znali, da je osobno provjerio i da mu ona nije nikakva zapreka za obnašanje funkcije načelnika. Izazvao je time nezadovoljstvo šestorice vijećnika HDZ-a, nezavisnih i jednog iz HSS-a, koji će o svemu zatražiti očitovanje Ministarstva uprave. Nakon donošenja odluke o Gutićevoj smjeni, njih šestorica napustili su sjednicu i nisu htjeli sudjelovati u izboru novog predsjednika Vijeća.

– Ovime je bošnjačka nacionalna manjina u općini Gunja dobila sve pozicije osim načelničke: predsjednik Vijeća, zamjenik predsjednika Vijeća te dva zamjenika načelnika, a ako bude tumačenje da mora odstupiti zbog presude, onda će i načelnik postati Bošnjak. Za novog direktora komunalnog također planiraju postaviti Bošnjaka tako da će doslovno sve funkcije u Općini imati bošnjačka nacionalna manjina - zaključuje Gutić. Marija Lešić Omerović

Alen Džomba

predsjednik Vijeća

Nitko me nije kupio

Novoizabrani predsjednik Vijeća Alen Džomba ustvrdio je da ga nitko nije kupio, kako to neki tumače, jer je njegov stav od početka jasan – u Gunji je potrebna promjena.

– Mlad sam, ovdje namjeravam ostati živjeti, a već godinama nikakvih pomaka nabolje nema. Odlučio sam dati svoj doprinos i pokušati nešto promijeniti i stvoriti predispozicije za kvalitetniji život. S Gutićem dogovora nije bilo, jasno se vidjelo da on zagovara prijevremene izbore i povratak na staro, što za Gunju nije dobro - ističe Džomba.

Lućić popisuje drveće

Direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić jučer nam je potvrdio da načelnik Gunje Hrvoje Lucić u toj tvrtki obavlja društveno koristan rad. “Budući da da je riječ o inženjeru šumarstva, Lucić nakon radnog vremena dolazi u Županju i obavlja inventuru drveća - popisuje ih i radi prijedloge za sječu, odnosno uklanjanje stabala i sadnju novog drveća”, pojašnjava Lešić. Dodaje da županjski Komunalac ima ugovor s Probacijskim uredom u Osijeku i do sada je, uključujući Lucića, u toj tvrtki šest osoba svoju zatvorsku kaznu odrađivalo radom za opće dobro.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike