Regija
ODLUČILA POLITIKA ILI PREVIŠE PRIGOVORA?

Državi trebalo dvije godine da Đakovu
ne da suglasnost na zakup zemlje!?
Objavljeno 2. listopada, 2013.

ĐAKOVO - Iako je Grad Đakovo još 2002., prvi u Hrvatskoj, donio program raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem, trakavici zvanoj “đakovačka državna zemlja” ni nakon 11 godina ne nazire se kraj - Agencija za poljoprivredno zemljište, izvijestio je jučer gradonačelnik Zoran Vinković, odbila je dati suglasnost na natječaj, odnosno odluku Gradskog vijeća o izboru najpovoljnijih ponuditelja za zakup državnih tabli, njih ukupno 181, koji su konkurirali za 3.420 hektara. Agenciji, tj. Ministarstvu poljoprivrede, trebale su gotovo dvije godine da Gradu Đakovu ponovno poruči “ne”, što gorčinu te jedinice lokalne samouprave čini još većom.

Odbijenicu, koju potpisuje ravnateljica Agencije Smiljana Goreta Ban, Agencija objašnjava “izuzetno velikim brojem prigovora” 102 natjecatelja za zemlju te da su “učinjeni propusti i određene nepravilnosti”.

Ističući da je sve odrađeno po zakonu, Vinković, čiji gotovo cijeli gradonačelnički mandat prati ta maratonska priča, ističe da se prigovori odnose samo na trećinu čestica, tj. tabli, te da su ostale dvije trećine “čiste”.

- Od ukupno 445 čestica prigovori se odnose na 73 table pa je tim javnim natječajem i odlukom GV-a od prigovora čisto 2.465 hektara, tj. 372 čestice - ističe Vinković.

On odbijenicu Agencije, tj. Jakovinina ministarstva, ocjenjuje isključivo političkom odlukom te da je politika svih ovih 11 godina arbitar kada je riječ o odlučivanju državne vlasti u slučaju državnih tabli na području Grada Đakova.

- Ako je jedini kriterij za odbijanje davanja suglasnosti bio broj prigovora, zašto je Agenciji trebalo čak dvije godine za ovu političku, skandaloznu odluku kada su čak dvije trećine čestica čiste?! Što će se dogoditi ako natjecatelji podnesu tužbe, tko će preuzeti odgovornost? Grad Đakovo i GV tu odgovornost ne mogu preuzeti, nego Ministarstvo i ministar Tihomir Jakovina, koji je uništio poljoprivredu u RH, počevši od smanjenja broja poljoprivrednih gospodarstava, pada proizvodnje u agraru do politički dirigiranih odluka poput ove kojom su se htjeli pokazati rogovi Gradu Đakovu - kaže Vinković, podsjećajući da će se odsad državna zemlja, nakon odbijenice, rješavati u Zagrebu, pri Agenciji, a ne u Đakovu.

- Da se ovo dogodi u EU, ministar poljoprivrede bio bi pod paskom državnog odvjetništva i morao bi dati ostavku. Da smo pravna država, i ravnateljica Agencije i ministar Jakovina dali bi ostavku, što sam i tražio dok sam bio saborski zastupnik - dodaje gradonačelnik.

Što dalje nakon (još jedne u nizu) odbijenice iz Zagreba? Na potezu je GV sa svojom odlukom.

- Gradsko vijeće može donijeti odluku o poništenju natječaja, što bi bilo jako loše i nadam se da ju neće donijeti, a očekujem i od OPG-ova da se očituju. Nadalje, GV ima mogućnost dostavljanja zahtjeva Agenciji za raspisivanje javnog poziva za zakup državne zemlje, a ja kažem da to nije javni poziv, nego zapravo javni natječaj. Jedna od mogućnosti je inzistiranje na provedbi odluke kao u slučaju Donjeg Miholjca, kojem je ogledni primjer, znakovito je, bio Grad Đakovo. Kao mogućnost postoji i upravni spor, a, na kraju krajeva, i ustavna tužba - kaže Vinković te poručuje:

- U svakom slučaju, GV će vrlo skoro na sjednici posvećenoj državnoj zemlji donijeti najbolju moguću odluku za poljoprivredna gospodarstva.

Suzana ŽUPAN

Zoran Vinković

gradonačelnik

Mafijašenje u korist velikih sustava

- Ovakva odluka mafijašenje je na Grad Đakovo, odnosno u korist velikih sustava, velikih igrača, a na štetu malih. Ovakvu odluku ne bi donio ni Vito Corleone - slikovit je gradonačelnik Zoran Vinković.

Ocjenjuje da se iza odbijenice Gradu Đakovu za odluku o državnoj zemlji krije i sukob unutar đakovačkog SDP-a te da se on prelio i na ovaj slučaj.

Odbijenica

je opravdana velikim brojem prigovora i “određenim” propustima

Od ukupno

445

čestica, prigovori se odnose na

73

table pa je čisto 2.465 hektara, tj. 372 čestice, tvrdi Vinković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike