Regija
UPOZORAVAJU NA KRŠENJE TEMELJNIH PRAVA

Vinkovački Esdepeovci: Što je s pravom pristupa informacijama?
Objavljeno 1. listopada, 2013.

VINKOVCI - Temeljno pravo građana Vinkovaca da budu informirani o svemu što se događa na sjednicama Gradskog vijeća sustavno se krši, kao i Zakon o pravu na pristup informacijama, upozorio je jučer vinkovački SDP. Kako je naveo Damir Rimac, saborski zastupnik i gradski vijećnik, gradska web stranica je u kaosu, a kao primjer naveo je web stranice Općine Babina Greda i Grada Vukovara, koje su aktivno ažurirane i služe u korist svim zainteresiranim građanima.

- I nama gradskim vijećnicima uskraćeno je pravo na pristup informacijama - dodao je Rimac. Dopredsjednik vinkovačkog SDP-a Mario Paljušaj optužio je gradsku vlast da radi netransparentno i zakonski neusklađeno.

- Grad do sada nije imenovao službenu osobu koja bi bila mjerodavna za ostvarivanje prava na pristup informacijama - rekao je Paljušaj.

- Primjerice, još uvijek nisam dobio odgovor na svoje pitanje zašto „ležeći policajac“ u Vinkovcima košta 10.000 kuna, jer se samo kod nas na odgovor mora čekati i više od zakonskog roka koji je 60 dana - dodao je Mato Vukušić, gradski viječnik, navodeći da je činjenično stanje porazno - Zakon o pristupu informacijima u Vinkovcima ne funkiconira. SDP zaključuje kako sve što nije klasificirano i označeno tajnom, mora biti objavljeno i dostupno građanima, a osoba koja je zadužena za objavljivanje infromacija, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, zbog objektivnosti ne bi smjela biti stranačka osoba.R.Mesić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike