Sport
OBNOVA GRADSKOG VRTA NA ČEKANJU

Pompozno najavljivani projekt pao u zaborav
Objavljeno 1. listopada, 2013.
Nakon izrade nacrta projekt još nije nominiran za EU fondove

Prije gotovo godinu dana uz veliku pompu i slapove optimizma predstavljen je veliki projekt preuređenja sportskog kompleksa Gradski vrt.

On je u sebi sadržavao temeljitu rekonstrkuciju stadiona koji bi nakon završetka radova imao moderan izgled i primao bi 15.000 gledatelja, obnovu terena popularno nazvanog Speedway, koji bi bio prevoren u atletski stadion s 2.500 mjesta, te izgradanju kampa NK Osijek s pet terena i svim popratnim sadržajima, uključujući i manji hotel. Osječki arhitektonski ured Recher d.o.o. napravio je nacrte tog novog futurističkog kompleksa i sve je izgledalo kao iz bajke. Na žalost, godinu dana kasnije sve je izglednije da će sve i ostati samo - bajka. Naime, 365 dana cijela se ta priča nije pomaknula s mrtve točke. Financiranje je bilo zamišljeno tako da se 75 posto potrebnih sredstava povuče iz strukturnih fondova Europske unije, dio bi dali HNS i UEFA, a najmanje opterećenje palo bi na proračune Grada Osijeka i Županije osječko-baranjske. Procjene iznosa investicije kretale su se oko 20 milijuna eura. Kada se zna koliko inače stoje izgradnje stadiona, ovo bi bila prava sitnica, a Osijek bi dobio objekt vrijedan divljenja. No, nakon prezentacije o cijelom se projektu govorilo još mjesec-dva kasnije, a onda je priča polako padala u zaborav, a danas sve te nacrte pokriva već debeli sloj prašine. Na žalost. Gdje je zapelo i zbog čega ta priča nije nikada ozbiljno zaživjela?

- Zato što nikada nije napravljen sljedeći korak, a to je bila nominacija projekta za dobijanje sredstava iz razvojnih fondova Europske unije. To je dio posla koji je trebala ili treba obaviti gradska vlast. Projekt i dalje postoji, a izglednim za dobivanje novca iz stukturnih fondova Europske unije proglasilo ga je i Ministarstvo obnove i razvoja. Osobno i dalje smatram da je to dobar projekt kojim bi grad značajno obogatio svoju kulturno-sportsku ponudu, jer se na njemu ne bi održavali samo sportski događaji. Mogli bi se organizirati i veliki koncerti i slične aktivnosti, kaže Zdravko Josić, predsjednik Uprave NK Osijek te dodaje:

- Smatram da sve to nije mrtvo slovo na papiru, jer u svom poslu radim s Europskim fondovima i projetki se za njih mogu prijaviti nekoliko puta godišnje. Ponavljam, sad je sve na odluci gradske vlasti. Pitanje je samo u nominaciji projekta.

Naravno, danas toj priči nikako ne pomaže ni velika rezultatska kriza Nogometnog kluba Osijek zbog koje opada zanimanje za klub, a samim time manji je i javni interes za tako velike infrastrukturne projekte. Iako cijela ta priča uopće nije loše zamišljena, u ovom trenutku, kako smatraju ljudi iz gradske vlasti, ima drugih prioriteta pa će obnova i izgradnja sportskog kompleksa Gradski vrt gotovo sigurno pričekati neka bolja vremena. Ako će ona uopće ikada i doći...

Dalibor KELER
PROJEKT PLAVI VULKAN
Podržao Bandić, ali ne i Milanović

Već se duže vrijeme raspravlja o potrebi gradnje nacionalnog stadiona u Zagrebu. Velik je novac ulupan u razne obnove Maksimira, ali i danas predstavlja spomenik gomili uludo utrošenog novca i nema perspektive daljnih ulaganja. Zato je ponovno zaživjela ideja gradnje stadiona nazvanog Plavi vulkan, na Kajzerici. On bi stajao približno 125 milijuna eura, a primao bi 50.000 gledatelja. Kao takav zadovoljavao bi sve uvjete za domaćinstvo nekih utrakmica na EURU 2020. godine, koji bi se trebao igrati diljem Europe. HNS je podnio kandidaturu za domaćinstvo, projekt je podržao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali ne i Vlada Republike Hrvatske.

PRoJEKT POLJUD
Za obnovu “ljepotice” gotovo 100 milijuna eura

“Poljudska ljepotica” u Splitu išla bi u nužnu rekonstrukciju, jer stadion nije obnavljan otkako je sagrađen za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine. I Split je jedan od kandidata za organizacije utakmica na EURU 2020., a ono što je značajno jest to da je obnova Poljuda za potrebe Europskog prvenstva dobila i potporu Vlade Republike Hrvatske. Ako Split dobije ozbiljni zahvati nužni su ne samo zbog kandidature za EURO. Arhitekt prof. Boris Magaš, koji je “otac” Poljuda, već je izradio potrebnu dokumentaciju za adaptaciju. Procjene su kako bi obnova stajala između 30 i 100 milijuna eura (ovisno o opsegu radova), a najveći dio novca namaknuo bi se iz razvojnih fondova Europske unije.

PROJEKT KANTRIDA
S Volpijevim sredstvima najbrže će zaživjeti

Ulaskom talijanskog poduzetnika Gabrielea Volpija u Rijeci se dogodio pravi sportski boom. Nogomet je u prvom planu, a podizanje razine kvalitete NK Rijeka odmah se ukazala i potreba za izgradnjom modernijeg i komfornijeg stadiona. On bi ostao na Kantridi koja je ionako proglašena jednim od “najneobičnijih stadiona na svijetu”. Stadion bi bio temeljito rekonstruiran, a nakon prve faze izgradnje primao bi 12.000 gledatelja s mogućnošću proširenja na 18.000. Uz njega su planirani i brojni drugi sadržaji, a cijena bi iznosila približno 20 milijuna eura. Taj bi stadion mogao prvi zaživjeti, jer je početak radova planiran za proljeće 2014., a trajali bi oko godinu dana.

godinu dana

poslije objave projekt negdje u ladici skuplja prašinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike