Regija
ĐAKOVČANKA UPOZORAVA:

Sezonske radnice na moru rade i po
pet mjeseci bez slobodnog dana!
Objavljeno 1. listopada, 2013.
Za malo više od mjesec dana rada smršavjela je 15 kilograma

ĐAKOVO - Dok se Vlada hvali odličnom turističkom sezonom, a na Krku je prekjučer služena i misa zahvalnica za turističke rezultate, odnedavno nezaposlena službenica (47) iz Đakova ogorčeno upozorava na drugu stranu medalje ili, kako kaže, naličje našeg turizma - izrabljivanje, šikaniranje i obespravljivanje žena što rade u sezoni, a u kojoj je prvi put, ostavši bez posla nakon 24 godine staža, ovoga ljeta radila i ona. Za više od 40 dana rada na poslovima čišćenja u jednom kampu u Istri, bez ijednog slobodnog dana, uz dvokratni rad i odrađenih oko 50 prekovremenih sati koji joj nisu plaćeni, uz stalno omalovažavanje nje i ostalih sezonki, smršavjela je čak 15 kilograma, a što se, kaže, događa i ostalim ženama koje u sezoni izgube i 25-30 kila.

- Ponašaju se robovlasnički, izderavaju se na vas pred gostima, ako vam se dogodi nešto sa zdravljem ili neki drugi neočekivani problem, oni nisu nizašto krivi, nego vi jer, kao, oni su poduzeli sve mjere zaštite, što nema veze s istinom. Organizacija posla je nikakva i u danu promijenite po tri-četiri radna mjesta, a dvije nadređene žene odnose se prema vama kao gospodari života i smrti. Nemate ni jedan slobodan dan pa žene odrađuju cijelu sezonu od po pet mjeseci bez dana slobodnog, što je totalno kršenje zakona. Objašnjenje za to je da radite sedam sati dnevno, a prijavljeni ste na 8 pa, kao, nadoknađujete to! Iako su vam rekli da će vam platiti prekovremene, što moraju i po zakonu, to je čista farsa. Odradila sam 50 prekovremenih sati koji mi nisu plaćeni i time su me zakinuli za još jednu plaću. Ako su ih i znali isplatiti, žene bi dobivale bijednih 200 kuna za desetke prekovremenih sati - nabraja ogorčena Đakovčanka (podaci poznati redakciji).

Na sezonski rad otišla je preko jednog servisa s kojim je potpisala ugovor o radu na određeno vrijeme, a u kojem je iznos plaće - poslovna tajna.

- Očekivala sam za takav rad bar 4.000 do 4.500 kuna, a plaća je samo 3.200, no oni ju u bruto iznosu prikažu većom od 5.000 kuna. Sve je naštimano tako da dobijete mizeriju. Znam obračunavati plaće i tamošnje obračunske liste uopće nisu realne. Naime, oko 1.100 kuna oduzimaju od plaće za smještaj koji je bijedan, u nekakvim starim, neoličenim sobama, s lošim kupaonicama. Vi imate vremena u tim sobama samo prespavati i otuširati se, pa oni od tih 1.100 kuna za smještaj potroše tek koju kunu za vodu, a ostalo im ostaje. Te agencije, preko kojih žene idu raditi u sezoni, čista su prijevara; od vlasnika tih kampova i drugih turističkih smještaja uzimaju sav novac za sezonske radnike, i za njihove plaće, i prekovremene, i druge naknade, a zapravo sezoncima isplate samo mizeriju od plaće i sve ostalo zadrže sebi. Proizlazi da sezonac agenciju ne košta ništa nego na njemu ubire ekstra profit, svjesno se koristeći tuđom patnjom. Sve su to žene i majke koje i po pola godine ostavljaju svoju djecu da bi im zaradile za život, školovanje...! Eto, to je istina o našem turizmu - kaže Đakovčanka.

Dodaje kako u sezoni većinom rade slabo obrazovane žene sa samo završenom osnovnom školom te se njihova neupućenost u radna prava zlorabi.

- Ima žena koje uopće ne znaju da je radni tjedan 40 sati, to im nitko nije rekao - kaže naša sugovornica.

- Žene moraju čistiti sanitarne čvorove u kampu bez gotovo ikakve zaštite. Štedi se na sredstvima za čišćenje i ona se razrjeđuju. Pojedini sezonci moraju čistiti sa solnom kiselinom, a za rad s njom treba krajnja zaštita i obučenost. Jedna djevojka dobila je alergiju po koži od kemikalija. Na moju molbu da ju odvede liječniku, jedna od te dvije nadređene žene mi je odbrusila da to nije njena briga! - prepričava šok za šokom svoje turističke sezone Đakovčanka. Kaže, kada usporedi bivšeg poslodavca i agenciju preko koje je radila u sezoni, zaključuje: Naše društvo je bolesno jer dopušta izrabljivanje i neplaćanje radnika za svoj rad. Ex-poslodavac nije isplaćivao plaću, a agencija jest, no problem je u tome što ju zaradiš tri puta!

Suzana ŽUPAN
rešetke na odvodu ribale četkicama za zube

“Uvjeti rada su očajni. Žene se tjera da rešetke na odvodima u tuševima ribaju četkicama za zube. Te dvije nadređene žene utjerivale su strah radnicama, špijunirale, uhodile, prikradale se iza leđa da čuju što pričamo...”, prepričava svoje razočaranje sezonskim radom Đakovčanka. Kaže, ne odustaje od isplate prekovremenih sati i zvat će agenciju radi svojih prava. Ženama, koje planiraju trbuhom za kruhom na sezonski rad u turizmu, poručuje da se upoznaju sa svojim pravima.

Ako odustanu, moraju platiti agenciji

Odustanu li od sezonskog rada u takvim uvjetima, a da nije istekao rok za koji vrijedi ugovor o radu na određeno vrijeme, stoji i u jednom njegovom članku, sezonci spomenutoj agenciji, odnosno uslužnom servisu, moraju nadoknaditi štetu od 2.000 kuna. “Zbog toga žene trpe nemoguće uvjete i poniženja”, kaže naša sugovornica.

Oko 1.100 kuna

oduzimaju od plaće za smještaj koji je bijedan - u nekakvim starim, neoličenim sobama

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike