Ekonomija
VEĆ GODINAMA KRŠE VLASTITE ZAKONE

U Srbiji na tisuće hektara pod GM sojom
Objavljeno 30. rujna, 2013.

BEOGRAD - U Srbiji se godinama na nekoliko tisuća hektara uzgaja genetski modificirana (GM) soja, usprkos zakonu iz 2009. koji izričito zabranjuje sjetvu takvih biljaka i promet proizvoda za stočnu i ljudsku hranu koji sadržavaju GMO, upozorio je srbijanski agroekonomist Miladin Ševarlić, a prenio Tanjug.

- Naša zemlja uopće nema evidenciju o količini uvezene GM soje a sve je više proizvoda koji nisu označeni da sadržavaju sirovine od GMO - upozorio je i dodao da u Srbiji i danas postoje tisuće hektara zasijanih genetski modificiranom sojom, koja se godinama uzgaja, a da nadležni ne reagiraju i ne uništavaju je.

Ako bi se zbrojila sva količina sirovina za stočnu hranu u Srbiji, koja sadržava GMO, dobio bi se mnogo veći sadržaj od dopuštenih 0,9 posto u hrani za stoku, propisanih zakonom, upozorio je Ševarlić.

Pritom je napomenuo i da Srbija nema kontrolu nad GM sojom, o tome odlazi li na farme za stočnu hranu ili ulazi u distribuciju za pripremanje stočne hrane na tržištu, niti postoje javni podaci o količini GM soje uvezene iz SAD-a, Brazila, Argentine i ostalih zemalja. Prema njegovim riječima, nema odgovarajuće carinske kontrole za uvoz sjemena za uzgoj GM soje, jer opravdanje da se ona uvozi u vrećicama u automobilima ili na biciklima koji prelaze granicu ne stoji, zato što je potrebna mnogo veća količina za samo jedan hektar. Također, nadležne inspekcijske kontrole odgovorne su zato što godinama ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM sojom i drugim rataskim kulturama, a, recimo, policija može pronaći i dva ara marihuane usred polja od nekoliko desetaka hektara pod kukuruzom, smatra on.

Koliko pak takvih proizvoda iz Srbije stiže u našu zemlju, za sada ne može nitko reći. A može li u takvim uvjetima Hrvatska zaustaviti uvoz svih proizvoda iz Srbije koji bi u manjoj ili većoj mjeri mogli sadržavati elemente GMO i tako zaštititi svoje građene? Pripremio: N.Vukadinović

Nadležni godinama ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM usjevima

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike