Novosti
STAVOVI STRUČNJAKA

Djetetu od 14 godina neće trebati
dozvola ni za odlazak na abortus?!
Objavljeno 30. rujna, 2013.
Liječnik bi sam trebao procijeniti je li dijete dovoljno zrelo za tako važne odluke

OSIJEK - Nedopustivo i ishitreno – tim su riječima pojedini zdravstveni stručnjaci ocijenili nacrt novoga Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na prava djece.

Prema nacrtu Ministarstva socijalne politike i mladih, dijete starije od 14 godina, a koje je prema ocjeni liječnika dovoljno zrelo za donošenje odluke o dijagnostičkom ili terapijskom postupku u svezi s njegovim liječenjem, može samostalno dati pristanak na medicinski zahvat.

- Tko liječniku daje pravo da ocjenjuje zrelost osobe u tim godinama. Iako svatko, a naročito djeca, ima pravo na ispravnu zdravstvenu zaštitu, ona ne može biti ispravna ako netko na temelju osobnih procjena omogući djetetu da samo odlučuje o operativnom zahvatu. U točki Obiteljskog zakona treba stajati da to treba biti ocjena ocjenjivačkog tima, a ne pojedinca. U tome mora i treba sudjelovati pedagog, psiholog, sociolog i liječnik - smatra Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

S njezinim mišljenjem slaže se i Elizabeta Panić, pedagoginja u osječkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića. U toj dobi djeca, smatra, nisu dovoljno zrela da bez roditelja odlučuju o (ne)odlasku na operativni zahvat i vjeruje da i njezini kolege u struci dijele takvo mišljenje. Kaže kako ovakav zakon ne bi smio biti podržan jer su 14-godišnjaci premladi za samostalno odlučivanje o tako složenim stvarima. Da bi to automatski značilo i mogućnost odlaska na abortus ili pak odbijanje gipsa nakon prijeloma, što nipošto nije ispravno, smatra i liječnik osječkoga KBC-a koji radi s populacijom te dobi.

- Postoje zahvati u hitnim stanjima, odnosno pri životnoj ugrozi, i to su iznimke. Uostalom, nekada nije moguće ni kod punoljetnih osoba utvrditi jesu li u pravu ako odbiju medicinski zahvat, a kamoli kod djece. Usvoji li se zakon, dijete će bez problema moći reći da ne želi gips, a koliko je to ispravno, upitno je. Ako se ipak takvo što usvoji, vjerojatno će o tome umjesto samo jednog liječnika, odlučivati cijeli liječnički tim koji će procjenjivati o stupnju zrelosti - kaže osječki liječnik.

Marija MIHELIĆ
Svećenstvo:
Dijete ne može odlučiti koje će vjere biti

Pravo djeteta na izbor ili promjenu vjerske pripadnosti u svećeničkim se krugovima ne odobrava. Naime, prema nacrtu, dijete starije od 14 godina samo može odlučiti o tome, a starijem od 12 ne može se bez njegova pristanka mijenjati vjerska pripadnost. Onom starijem od 10 godina, stoji u nacrtu, treba omogućiti da izrazi mišljenje u svezi s izborom. “To su pitanja života, a dijete u toj dobi još izgrađuje svoje stavove. Nerijetko su 'ni na nebu, ni na zemlji' i odluke mijenjaju iz dana u dan pa je takav propis neprihvatljiv. Smatram da su postavljene niske dobne granice, jer bi i čovjek s 18 godina teško dao konkretan odgovor”, kaže vlč. Ivan Petričević iz Župe Bezgrešnog začeća BDM u Bilju.

Možda ste propustili...