Osijek
ODGONETAČI I ZAGONETAČI

Enigmati iz pet zemalja regije rješavali zagonetke i sudoku
Objavljeno 29. rujna, 2013.
Pero Galogaža: Hrvatska, a posebno osječka, enigmatska scena posljednjih godina jako napreduje i razvija se

Puno mozganja i mudrovanja događalo se protekloga vikenda u osječkom Hotelu Millenium. Tamo se, naime, na 29. Susretu odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), prvom koji je organiziran u Osijeku, okupilo tridesetak poznatih vrsnih enigmata iz Hrvatske, uz desetak uglednih gostiju iz četiri zemlje u regiji – Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Crne Gore. Glavni organizator bio je osječki zagonetački klub ZAKOS, osnovan prošle godine, čiji je predsjednik Josip Dubrović vrlo zadovoljan obavljenim poslom.

- Ovo je zapravo enigmatsko prvenstvo Hrvatske, a posljednjih godina pokušavamo sve više surađivati i s drugim zemljama, osobito onima iz našeg okruženja. Zato nam je drago da su se odazvali našem pozivu, kao i enigmati iz cijele Hrvatske – Zagreba, Splita, Varaždina, Rijeke, Valpova, Orahovice, Vinkovaca i drugih gradova. U organizaciji je pomogao i niz aktivnih i vrijednih članova kluba: Boris Antonić, Željko Jozić, Nikolina Kraus, Alan Marinić, Stjepan Najman i Jovan Nedić. Posebno bih istaknuo Marinića, koji je sudjelovao u sastavljanju nekih zagonetaka jer se pokazao doista kvalitetnim i izvrsnim u tome - kazao je Dubrović. Uz službeni dio i Skupštinu HZS-a, enigmati su se u Slavoniji i opustili uz svečanu večeru u subotu, kao i jučerašnji izlet u Valpovo i okolicu. On je uključio posjet valpovačkom dvorcu Prandau-Normann i drugim znamenitostima, a 29. SOZAH okončan je ručkom u restoranu Emaus na Satničkom ribnjaku. Najviše razloga za feštu imao je Pero Galogaža, ukupni pobjednik 29. SOZAHA, inače predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza, urednik enigmatskih izdanja u Novom listu i glavni urednik riječkog Feniksa, najtiražnijeg enigmatskog časopisa u Hrvatskoj.

- Hrvatska enigmatska scena posljednjih godina jako napreduje i razvija se, što me posebno raduje, kao i činjenica da je lani u Osijeku osnovan klub ZAKOS, prvi u Slavoniji i šesti enigmatski u Hrvatskoj. Nekada je Osijek bio jak u enigmatici, čak su i neki poznati enigmatski časopisi kretali iz ovog grada. Zato mi je drago da se opet stvara jak centar odgonetača i zagonetača u Slavoniji - ističe Galogaža.

Podsjetio je kako u Hrvatskoj djeluju tri popularna enigmatska časopisa – zagrebački Kvizorama i Kviskoteka te riječki Feniks – kao i nekoliko manjih, privatnih listova. “Na žalost, enigmatski prilozi u hrvatskim dnevnim i tjednim novinama uglavnom su katastrofalni. Čast, naravno, iznimkama. Mnogi gledaju kako bi prošli što jeftinije jer križaljka se može napraviti za 20 minuta, ali i za 4-5 sati. Naravno da je ova na kojoj se duže i temeljitije radi, bolja”, dodaje Galogaža, za kojega je 29. SOZAH bio iznenađujuće uspješan bez obzira na to što je desetak stalnih i kvalitetnih sudionika bilo spriječeno doći.

- Zato su tu gosti iz inozemstva, s kojima nas povezuje sličan jezik. Tu je i nekoliko sjajnih Osječana, od kojih bih izdvojio Željka Jozića kao talentiranog mlađeg autora križaljki, zatim Antuna Košira kao fenomenalnog sastavljača zagonetki u stihu, 'klinova, 'piramida' i rebusa te od starijih Borisa Antonića. Hrvatska enigmatika ima svijetlu sadašnjost i budućnost - zaključio je Galogaža.T.Levak

Pobjednici disciplina na 29. SOZAH-u

U konačnom zbroju stručni žiri u obzir je, budući da je riječ bila o hrvatskom prvenstvu, uzeo samo rezultate hrvatskih zagonetača i odgonetača, s tim da se Osječani službeno nisu natjecali. Ukupni pobjednik Pero Galogaža bio je najbolji u dvije discipline – sastavljanju i rješavanju zagonetaka – dok je prvak Hrvatske u rješavanju logičkih zagonetaka i sudokua postao Goran Vodopija iz Zagreba. Ekipni prvaci u sastavljanju zagonetaka postali su predstavnici zagrebačkog enigmatskog časopisa Kvizorama (u sastavu: Boris Nazansky, Slavko Bovan, Ranko Skopal), a u rješavanju zagonetaka ekipa Vazan 1 iz Varaždina, u sastavu Darko Galić, Boris Nazansky, Miroslav Sabolčec.

Zagonetka pobjednika Galogaže za čitatelje Glasa

Laureata 29. SOZAHA i predsjednika HZS-a zamolili su da pred čitatelje Glasa Slavonije stavi jednu zanimljivu zagonetku. "Hm, eto može jedan jednostavan rebus koji je iznesen na Susretu. Dakle, koja riječ povezuje splitskog pjevača Gorana i dramsku književnicu Štivičić? Nadam se da neće biti teško", nasmiješio se Galogaža.

(RJEŠENJE: KARANTENA)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike