Osijek
GAŠENJE NEPROFITABILNIH

Dom zdravlja gasi zubnu tehniku, a tehnička služba prelazi u ruke privatnika
Objavljeno 28. rujna, 2013.

Natječajem za obavljanje usluga dentalnih tehničara, koji je prošlog tjedna raspisao Dom zdravlja, ova je zdravstvena ustanova prva u Osijeku krenula u outsourcing neprofitabilnih djelatnosti.

Naime, kako doznajemo u ravnateljstvu Doma zdravlja, djelatnost zubnih tehničara ovoj je ustanovi na godišnjoj razini pravila minus od 400.000 kuna i stoga su se prvi našli na udaru nove štedljive politike.

- Novac u zdravstvu uopće nije problem, jer novca više nema. Sada je došlo vrijeme kada moramo ogoliti posao na čisti 'core biznis'. Mi smo imali ugovor s 22 privatna laboratorija za posao od milijun kuna, a sada smo raspisali natječaj i želimo jedan laboratorij, koji bi preuzeo i naše djelatnike. Pacijenti ovu promjenu neće osjetiti ni na koji način i može im biti samo bolje jer ćemo kroz ovaj javni natječaj strogo definirati vrijeme dostave protetike i moguće reklamacije. Plan nam je uskoro ukinuti i sve tehničke službe - kaže Miroslav Sikora, ravnatelj osječkog Doma zdravlja.

No recimo kako su u Domu zdravlja bila zaposlena četiri zubna tehničara, koja su ogorčena ovakvom odlukom uprave te su se žalili i Ministarstvu zdravlja i HZZO-u.

Istodobno, u KBC-u Osijek čekaju odluku Ministarstva zdravlja o eventualnom ulasku u outsourcing nezdravstvenih djelatnosti.

- Mi smo napravili izračune i sve je spremno ako do te odluke dođe. Za pojedine se djelatnosti pokazalo da bi bile isplativije ako ih izbacimo iz sustava, dok druge ne bi. Tako bismo privatnicima mogli prepustiti praonicu rublja, čišćenje bolnice i tehničke službe, dok kuhinja ne bi bila isplativija jer nismo našli da bi netko mogao pripremati jeftinije obroke. Kuhinju bi trebalo rentabilizirati pomoću ekonomski učinkovite opreme - kaže Saša Lamza, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek. N.Z. Eberhard

KBC TRAŽI VODITELJA SLUŽBE JAVNE NABAVE

KBC Osijek ovih je dana raspisao natječaj za voditelja službe javne nabave. Kako doznajemo u ravnateljstvu KBC-a, do sada je na ovoj dužnosti bio v.d., pa je sada odlučeno da se raspiše natječaj.

- U situaciji kada je ustanova s gotovo 3.500 zaposlenih u sanaciji, mi imamo zaposleno samo 12 ekonomista, od kojih je troje pred mirovinom. Stoga smo smatrali da nam je nužno pojačanje i nadamo se da ćemo ga ovim natječajem dobiti - kaže Lamza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike