Regija
MINISTARSTVO ZNANOSTI SE RAZBACUJE NOVCEM

Zbog pogreške ministarstva natječaj za
dvoranu stoji dodatnih 172.000 kuna
Objavljeno 28. rujna, 2013.
Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave usvojila je žalbu građevinske tvrtke Ferrostil mont

BABINA GREDA – Uz uobičajene troškove oglašavanja otvorenih postupaka javne nabave, objava natječaja za gradnju sportske dvorane u Babinoj Gredi naručitelja je stajala dodatnih čak 172.000 kuna! I to zbog proceduralnih pogrešaka i neodgovornih propusta pojedinaca u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje plaćaju hrvatski porezni obveznici. Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave usvojila je žalbu građevinske tvrtke Ferrostil mont iz Zagreba za dokumentaciju u nadmetanju u otvorenom postupku javne nabave radova na dogradnji građevine sportske dvorane uz OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi. Komisija je donijela rješenje o poništavanju dokumentacije u dijelu u kojem je utvrđena nezakonitost. Ministarstvu je naloženo da u roku od 16 dana od dana javne objave rješenja na internetskim stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave žalitelju nadoknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 172.382, 50 kuna.

Naime, 15. svibnja u Elektroničkom oglasniku javne nabave u Narodnim novinama Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je poziv za nadmetanje za gradnju sportske dvorane u Babinoj Gredi, a kriterij odabira bila je najniža cijena. Nakon samo dva dana Državnoj komisiji Ferrostil mont dostavio je žalbu u kojoj bitno osporava zakonitost dokumentacije. Ministarstvo je, pak, u svome odgovoru osporilo navode te tvrtke i zatražilo odbijanje žalbe kao neosnovane. Tijekom žalbenog postupka izvedeni su dokazi pregledom i analizom dostavljenog dokaznog materijala i Komisija je utvrdila da je žalba osnovana i postupila po zahtjevu tvrtke Ferrostil mont. Utvrđeno je da u dokumentaciji za natjecanje naručitelj, odnosno Ministarstvo znanosti nije propisao da ponuditelji moraju dostaviti suglasnost Državne geodetske uprave. Uvidom u stavke troškovnika navedenih u žalbi razvidno je da se među njima nalaze radovi iskolčenja trase i objekata i izrade elaborata te geodetske snimke za koje je Ferrostil mont tvrdio da predstavljaju stručne geodetske poslove, za koje je potrebna suglasnost Državne geodetske uprave.

U zatraženom očitovanju, Državna geodetska uprava Komisiji je potvrdila navode tužitelja. S obzirom na to da naručitelj od ponuditelja nije tražio da dokažu važeće ovlaštenje za obavljanje tih radova, natječaj je poništen. Prije deset dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je novi natječaj koji je otvoren do 23. listopada, a procijenjena vrijednost radova na gradnju sportske dvorane u Babinoj Gredi je 19 milijuna kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
TROVALENTNA SPORTSKA DVORANA

Kako doznajemo od načelnika Babine Grede Josipa Krnića, riječ je o trovalentnoj sportskoj dvorani od 2.150 četvornih metara korisnog prostora koja će moći primiti 480 posjetitelja, od čega će 380 biti smješteno na sjedećim mjestima tzv. teleskopskog gledališta. Uz igralište rukometnih dimenzija, u sastavu objekta bit će i jedna manja dvorana za treniranje borilačkih sportova i ritmičke gimnastike. Osim svlačionica, bit će uređeni i opremljeni i svi ostali potrebni prateći sadržaji.

Prije deset dana

raspisan je novi natječaj koji je otvoren do 23. listopada

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA U GARČINU

Udomi i ostavi trag ljubavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana