Ekonomija
19. POLJOPRIVREDNI SAJAM AGRO ZEMLJA

Kraljičak: Naša znanja i iskustva želimo staviti na raspolaganje središnjoj vlasti
Objavljeno 28. rujna, 2013.

BIZOVAC - Uz sudjelovanje više od 300 izlagača te nazočnost brojnih posjetitelja Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede, uz prigodnu svečanost u Bizovačkim toplicama jučer je otvorila 19. međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ekologije, lovstva, ribolova, seoskog turizma i obnovljivih izvora energije - Agro Zemlja, koji će trajati do nedjelje, 29. rujna.

San Katava, direktor sajma, njegovom najvećom vrijednošću istaknuo je izravan susret poljoprivrednih proizvođača sa stručnjacima te ponuditeljima opreme i usluga namijenjenih poljoprivredi, i to svake godine i kroz nove okvire djelovanja.

Tako se ove godine prvi put u Hrvatskoj na sajmu predstavlja novoosnovana Udruga prodavatelja poljoprivredne opreme. Važnom sastavnicom sajma istaknuo je i organizaciju Drugog festivala kukuruza Agro Zemlja u kojemu sudjeluju sjemenarske tvrtke kroz postavljeno pokusno polje u blizini Bizovca. Tradicionalan nastup imaju i lovačka društva s područja lovačkog saveza OBŽ-a koja, osim izložbe trofeja, u subotu, drugog dana trajanja sajma, organiziraju i lovački dan uz natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca. U nedjelju će se održati i osma stočarska izložba najboljih grla stoka koje farmeri uzgajaju na svojim imanjima. Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana, posebno je pohvalio organizatora sajma što svake godine priređuje tu važnu manifestaciju usmjerenu stjecanju novih znanja i iskustava te transfera tehnologija u poljoprivredi. Ukazao je na sve manje raspoloživih sredstava u poljoprivredi te istaknuo dužnost Ministarstva poljoprivrede da što bolje odabere mjera Programa ruralnog razvoja, kroz koji će naša zemlja imati priliku koristiti sredstva iz fondova EU približno. Pritom je poručio središnjoj državnoj vlasti da “ovdje u Slavoniji i Baranji postoji znanje i iskustvo koje joj želimo staviti na raspolaganje, pokazujući pritom naš kut gledanja na postizanje najboljih rješenja i odabir najboljih mjera te s time dati vlastiti doprinos osiguravanju uvjeta razvoja poljoprivrede cijele Republike Hrvatske”. N.Vukadinović

Hajduković: Do kraja godine Program ruralnog razvoja

- Otvarajući sajam, pomoćnica ministra poljoprivrede, Davorka Hajduković istaknula je njegovo veliko značenje za ukupnu hrvatsku poljoprivredu. Govoreći o najvažnijem projektu Ministarstva poljoprivrede, Programu ruralnog razvoja za razdoblje o 2104. do 2020. godine, kroz koji će godišnje Hrvatska imati mogućnost povlačiti 330 milijuna eura, rekla je da je program napravljen, no još se uvijek ne može usvojiti dok se ne donese potrebna regulativa na EU razini, a što se očekuje do kraja godine.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike