Mozaik
PRVENSTVO HRVATSKE U PUŠENJU LULE

Pušenje lule - viteška disciplina za
dame i gospodu u duhu fair playa
Objavljeno 27. rujna, 2013.
Ovogodišnji prvak mr. sc. Martin Dagelić oborio je oba državna rekorda u disciplini pojedinac gospoda

Ovogodišnji prvak Hrvatske u dugom pušenju lule je mr. sc. Martin Dagelić iz splitskog kluba pušača lula “Magla”.

On je na 20. otvorenom prvenstvu Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu u Splitu osvojio prvo mjesto s vremenom od 2 sata, 17 minuta i 57 sekundi. Podsjetimo, prošle godine u Vodicama, gdje je također pobijedio, postigao je vrijeme od 2 sata, 21 minutu i 7 sekundi, što je novi hrvatski rekord. Prvenstvo je organizirao Savez klubova pušača lula Hrvatske iz Zagreba, po međunarodnim pravilima. Sudjelovalo je dvadesetak natjecatelja, ponajviše iz registriranih klubova pušača lula u Hrvatskoj – klub “Magla“ i “Buža“ iz Splita, “Zagreb“ iz Zagreba i “Mosor“ iz Omiša. Natjecanje u pušenju lule viteška je disciplina u duhu fair playa sa svrhom druženja i zabave.

Ovogodišnji prvak Dagelić oborio je oba državna rekorda u disciplini pojedinac gospoda, a ujedno je dvostruki prvak jer je ove i prošle godine i pobjednik u paru gospoda (prošle godine sa Zlatkom Klobučarom, a ove s Cimom Ćibarićem). Njegovo je vrijeme treće u Europi i među prvih osam u svijetu.

Drugo mjesto osvojio je dr. sc. Stjepan Kelčec-Suhovec iz Zagreba s vremenom od 1 sat, 16 minuta i 43 sekunde (koji je pretprošle godine pušio duže od 2 sata i 16 minuta, a na prvenstvu Europe zauzeo je prošle godine u Španjoloskoj 14. mjesto). Treće mjesto ima Krešimir Gavez, također iz zagrebačkog kluba, s vremenom od 1 sat, 6 minuta i 50 sekundi. Četvrtoplasirani, profesor dr. sc. Armin Škrbo, doputovao je iz Sarajeva i već četvrtu godinu zaredom sudjeluje na ovom natjecanju. Stekao je veliko iskustvo u ovom prvenstvu, kaže, te je spreman postati prvi predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u dugom pušenju lule koje će se idućeg mjeseca održati u Poznanu u Poljskoj. Ovo neobično natjecanje ocjenjivali su suci Milan Karamarković iz Zagreba i Neven Tomaš iz Splita.

Dan pušača lula

Ljubitelji lula cijelog svijeta imaju svoj dan 20. veljače koji svake godine slave kao Dan pušača lula. Svake godine organiziraju se međunarodna natjecanja, Europsko i Svjetsko prvenstvo, državna, županijska međuklupska natjecanja. Na prvenstvu svijeta bude i više od 300 natjecatelja. Puši se tri grama duhana u luli, pa tko najdulje puši, da mu se ne ugasi, taj je pobjednik. Natjecanje se odvija u sedam disciplina: pojedinac muški, pojedinac žena, par muški, par žene, miješani par, ekipa muški, ekipa žene. Ekipa na državnom prvenstvu mora imati najmanje tri člana, a na svjetskom i europskom prvenstvu pet članova. Suci se non stop šetaju i kontroliraju.

Zdravija od cigareta

Lulaši se bore protiv pušenja organizirajući predavanja o štetnosti pušenja, jer lula je manje štetna za zdravlje, ne udiše se u pluća nego samo pućka, jeftinije je pušenje od cigareta, ekološki je u prednosti jer se ne bacaju opušci, štiti se okoliš, nema požara i prljavštine.(Z.Z.)

Međunarodna organizacija pušača lula

U svijetu postoji Međunarodna organizacija pušača lula CIPC (Comite International des Pipe Clubs) koja okuplja 29 zemalja članica. Hrvatski savez pušača lula je u siječnju 2010. godine primljen u Međunarodnu organizaciju pušača lula CIPC, a članovi Hrvatskog saveza su četiri kluba pušača lula u Hrvatskoj.

Pravila pušenja lula

Treba sjediti mirno za stolom, stalno šutjeti, prvih 10 minuta ne smije se ništa piti.

Na stol svaki natjecatelj dobiva natjecateljski broj, u kesici tri grama duhana, ravnu lulu, drveni nabijač i 2 šibice za pripaljivanje. Lula se počinje puniti iste sekunde i to traje 5 minuta. Zatim pripaljivanje s dvije šibice traje jednu minutu, više nema pripaljivanja, počinje se mjeriti vrijeme natjecanja.

Čim se lula ugasi treba dignuti u ruci svoj broj i pušenje je završeno. Tko najdulje puši, a da mu se lula ne ugasi, taj je pobjednik.

Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike