Sport
PRIJE PET GODINA OSNOVAN BK OSIJEK

Matej Matković želi stvarati asove kakvi su u gradu postojali šezdesetih godina
Objavljeno 26. rujna, 2013.
Bivši državni prvak 2008. inicirao osnivanje drugog boksačkog kluba u Osijeku

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Matej Matković, u proljeće 2006., odlučio završiti uspješnu karijeru, inicirao je osnutak drugog boksačkog kluba u gradu na Dravi.

U rujnu, dakle točno prije pet godina, u suradnji s nekolicinom istomišljenika, osnovao je Boksački klub Osijek, a njegova je vizija pala na plodno tlo. Matković u to nije nikada ni sumnjao nošen uvjerenjem kako je tradicija u sportu itekako značajan čimbenik, a o nizu asova osječkog boksa još kao dječak slušao je mnogo od starijih ljubitelja plemenite vještine. - Želim da Osijek opet ima takve asove - ponavljao je često u društvu svojih prijatelja i znanaca.

Osmi u Europi

Dakako, ideja je rađana postupno. Još u vrijeme dok je Matej na ringu postizao sve bolje rezultate i dok se školovao s nadom da će jednog dana pomagati mlađim sugrađanima, Matković je triput bio državni prvak 2004. i 2005. u srednjoj, a 2007. u poluteškoj kategoriji, stekavši status standardnog reprezentativca Hrvatske.

- U dresu naše reprezentacije, s međunarodnih turnira A kategorije donosio sam dvadesetak medalja, s tim što sam triput bio i pobjednik - prisjeća se ponosni Matej.

– Osvajač sam bronce s Prvenstva EU, da bih nakon nastupa na MI, EP, SP te kvalifikacija za OI i najboljeg rankinga karijere (osmoplasirani u Europi, nap. a 2006.) odlučio objesiti rukavice o klin…

Matković je, u to vrijeme, već bio pripremljen za – ostanak u sportu. Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te završio i specijalizaciju za trenera boksa na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji.

U novoj ulozi

Tijekom razgovora u to vrijeme maštao je o klubu koji će vratiti sjaj osječkom boksu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bio je spreman za nove izazove.

- Naš prvi predsjednik bio je Krešimir Musa, a treninge smo realizirali u sportskoj dvorani osječkog MUP-a. Novi predsjednik 2010. postao je general Mladen Mikolčević (i danas obnaša istu dužnost, nap. a.). Uz njegovo zalaganje i potporu Grada prelazimo u prostoriju nove dvorane Gradski vrt gdje smo uredili pravu boksačku dvoranu u kojoj školujemo mlade hrabre i dečke.

Vrlo često potencira baš odgoj mladih, jer drži da se baš usmjeravanjem u boks može učinkovito udaljiti dječake i mladiće od niza opasnosti.

- Iza nas je već treći naraštaj Škole boksa gdje je dječake educirao Branko Klasić, a sada će rad s najmlađima prepustiti bivšem kapetanu naše momčadi Anti Čepi. U radu nam još pomaže i kondicijski trener Petar Romstein, a svi zajedno, na čelu s predsjednikom Mikolčevićem, činimo stručan, motiviran i uspješan team.

Trebaju ring

Činjenica je, međutim, da su boksači Osijeka – praktički nepoznati sugrađanima. Svoje nastupe i uspjehe imali su, gotovo isključivo, izvan svoga grada.

– Sazrelo je vrijeme da se počnemo učestalo predstavljati Osječanima. Već dugo u našem gradu nije bilo boksačkih događanja, što moramo mijenjati. Preduvjet je, međutim, nabava kvalitetnog ringa u kojemu bi se održavali mečevi. Poslali smo zamolbu Gradu, Športskim objektima i Zajednici športskih udruga Grada za nabavu ringa, koji imaju mnogo manji gradovi i boksački centri. Uostalom, u Osijeku je ring potreban i za nastupe boksača Mladosti, kao i nekoliko kick boxing klubova. Ne dvojim da bi i naši sugrađani došli na svoje kad bi se nizale priredbe u borilačkim sportovima - zaključio je Matković.

Dragutin KERŽE
Titule i medalje

Lani je seniorski sastav BK Osijek osvojio prvo mjesto u Ekipnom prvenstvu Hrvatske. U prvih pet godina postojanja boksači Osijeka osvojili su 17 medalja na pojedinačnim natjecanjima za prvenstvo Hrvatske. Klub je iznjedrio dvojicu državnih prvaka, seniora Antu Čepu (08.) i juniora Luku Mažara (12.) koji su nastupili i u reprezentaciji Hrvatske (Čepo na EP-u 2008., Mažar na SP-u juniora 2012. godine). U prvih pet godina djelovanja uspjesima BK Osijek pridonosili su i Marijan Rajić, Zvonimir Rebolj, Marko Šovakov, Marko Franković i Marin Bošković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike