Mozaik
POZNATI GLUMAC U DVIJE NOVE SERIJE

Stjepan Perić: Zbog
novca ne bih prodao dušu
Objavljeno 27. rujna, 2013.
Lik Filipa iz “Tajni” ima puno mog karaktera, stila i izražaja, priznaje Stjepan

Vezani članci

DVIJE OBITELJI KROZ TRI GENERACIJE

Tajne - Nova dramska serija na programu RTL-a

USKORO NA NOVOJ TV NOVA DOMAĆA DRAMSKA SERIJA

Stella - Dvije djevojke na putu prema zvijezdama

Stjepan Perić proslavio se 2009. u mockumentarcu “Instruktor” na RTL TV, a potom se otišao školovati u Veliku Britaniju.

Nakon što je magistrirao filmsku glumu na svjetski renomiranoj Central School of Speech and Drama u Londonu, vratio se u Hrvatsku i nastavio glumiti. Iako je i prije televizijske karijere bio cijenjen kazališni glumac, najveću je popularnost ipak stekao preko malih ekrana. Prošle godine smo ga gledali u ulozi doktora Nikole u “Ruži vjetrova”, a ove se jeseni vraća na televiziju u čak dvije nove serije: “Stella” na Novoj TV, čije je snimanje dovršio, i “Tajne” na RTL TV, koju još snima.

Ovih ste se dana vratili na male ekrane u čak dvije serije. Je li vam nedostajalo pojavljivanje na televiziji?

- Pauze i odmor od posla normalna su i nužna stvar kako bi se slegli dojmovi završenog projekta te stekla svježina i snaga za novi. Taman sam se nakon prošlogodišnjeg divnog tromjesečnog odmora zaželio rada i onda sam prvo na audiciji dobio ulogu u “Stelli”, a nakon toga, isto audicijom, ulogu u “Tajnama”. To je nekakav krug koji se posljednjih nekoliko godina u mom životu ponavlja i jako sam sretan zbog toga.

Opišite nam svoj lik u seriji "Tajne" na RTL TV i koje su vam dodirne točke, a koje najveće razlike?

- Filip Petrić siromašni je seoski momak koji odmalena radi kako bi pomogao svojoj obitelji, nesretno je zaljubljen i s vremenom, iako dobričina, iz naivnosti i neimaštine kreće u lov za novcem. Ja sam s druge strane zagrebačko dijete iz obitelji intelektualaca, nisam zaljubljen, doduše, radim i da bih pomagao mojim bližnjima, ali zbog novca ne bih prodao dušu. Dodirne točke su na prvi pogled male, ali moram priznati da sam ulogu prilagodio sebi. Za promjenu od mog dosadašnjeg pristupa u kojem sam uglavnom sebe prilagođavao ulogama, isprobavam nešto novo. Filip ima puno mog karaktera, stila i izražaja. Kao ja rođen u drugo vrijeme, na drugom mjestu, u drugačijim okolnostima.

Što vas je privuklo seriji "Tajne", čija se radnja proteže na nekoliko desetljeća?

- Odlična glumačka i snimateljska ekipa, produkcija, scenariji i način snimanja koji je unatrag nekoliko godina na ovakvim produkcijama u Hrvatskoj jako napredovao. Takav format omogućuje mi da svaki dan budem pred novim izazovom, drži me u glumačkoj kondiciji, a kao i u svakom projektu, i u ovom tražim nešto novo, nešto što još nisam odigrao, nove načine interpretacije.

Ovih dana dodijeljene su nagrade Emmy. Kakve vi serije volite, koje su vam omiljene?

- Nažalost, nisam gledao dodjelu jer kako puno radim, nemam vremena za televiziju. Volim 'Seinfelda'.

Je li moguće da se “Instruktor” ikada vrati na male ekrane?

- Još prije početka snimanja smo se dogovorili da nećemo raditi drugu sezonu. Toga dogovora smo se i držali. Raditi drugu sezonu nečega što sam radio iz ljubavi i čija je priča prvom sezonom savršeno zaokružena, bilo bi prodavanje ljubavi za nekakve dvostruko veće honorare, a to ne mogu. Isto tako ne želim da me u karijeri jedna uloga obilježi u toj mjeri da me gledatelji više ne mogu zamisliti u bilo kojoj drugoj ulozi. Instruktora, koliko god mi bio drag, gledat ćemo samo u reprizama.

Gledali smo vas u “Svećenikovoj djeci”. Volite li snimati filmove i možemo li uskoro očekivati neki vaš novi film?

- Najviše volim snimati filmove. Takav tempo nam omogućuje da napravimo nešto kvalitetno, dobijem više vremena da stvorim slojevitiju ulogu i postoji mogućnosti da uz pošteni rad i sreću eventualno dosegnemo umjetnost. Jedna velika filmska uloga u vrlo originalnom i duhovitom scenariju me čeka krajem 2014. godine, ali poučen iskustvom neću vam ništa otkrivati dok ne počnemo snimati.

Bili ste na magisteriju u Londonu. Kako ste doživjeli taj grad i što vam se najviše svidjelo?

- London je predivan grad, svidjela mi se multikulturalnost, veliki koncerti, muzeji, nogomet, osjećaj da se nešto uzbudljivo događa baš sada i ovdje. No, na kraju, kod kuće je ipak najljepše, vraćat ću se Londonu, ali moj dom je Hrvatska.

Pretpostavljam da vam magisterij s Central School of Speech and Drama otvara vrata međunarodnom tržištu. Što biste radije postali: međunarodna kazališna ili filmska zvijezda?

- Ako će me stranci uzimati u obzir za projekte, ta škola ima veći svjetski renome od naše zagrebačke. Kako sam završio obje, mogu reći da Central nije ničim, izuzev infrastrukture, bolji od ADU... no katkad, na prvu, ljudi gledaju i taj papir. Iako sam igrao velike uloge u kazalištu, prije nekoliko godina otkazao sam angažmane u svim predstavama i od onda samo snimam. Kazalište me naučilo zanatu i u njemu ima mnogo divnih, magičnih stvari, ali film je ipak moja prva ljubav. Na setu se osjećam kao da sam u svom prirodnom okruženju. Tako da bih radije radio međunarodne filmove, naravno, ako bude prilike.

Tanja KVORKA

VELIKA FILMSKA ULOGA

ČEKA ME KRAJEM 2014. GODINE, ALI NEĆU NIŠTA OTKRIVATI

Tko zna, možda i ja napravim reality show

Kakav je vaš stav prema reality showovima? Je li to šund, zanimljiva TV forma ili nešto treće?

- Ovo malo što sam gledao uglavnom je voajerska zabava za široke mase. Naravno, postoje iznimke i nisu svi reality showovi šund. Mislim da je to zanimljiva TV forma koja bi s vremenom ipak morala dosaditi samoj sebi u ovakvom obliku i ponuditi puno više. Možda i sam u budućnosti napravim nešto u tom smjeru.

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike