Osijek
CRNO TRŽIŠTE OPOJNIH LIJEKOVA

Nova generacija ovisnika “navučena” na metadone i morfij
Objavljeno 25. rujna, 2013.

Osječki Centar za prevenciju bolesti ovisnosti ZZJZ-a kroz prvih devet mjeseci 2013. godine primio je 42 nova ovisnika od kojih je, nakon dugo vremena, čak 50 posto osoba ovisnih o opijatima. Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, ističe kako je riječ o drastičnom povećanju opijatskih ovisnika u odnosu na ovisnike o kanabisu koji su na području Osječko-baranjske županije uvijek brojčano prednjačili. No, uz ove podatke, alarmantno je i kako među opijatskim ovisnicima godinama nema klasičnih slučajeva ovisnih o heroinu, već da je riječ o osobama koje su ovisne o lijekovima iz supstitucijskih terapija, poput metadona, koje pak nabavljaju na nedavno “procvjetalom” crnom tržištu.

- S obzirom na to da je već godinama Osječko-baranjska županija poznata po najtemeljitijim kontrolama ovisnika u supstitucijskim terapijama, oni koji žele do lijekova iz kategorije opijata odlaze po preporuke za terapije u druge Centre po Hrvatskoj jer imaju pravo na “drugo mišljenje”. Tako dolaze do doza lijekova koje nemaju veze s liječenjem ovisnosti. Primjerice, znam za slučaj da je ovisnik u drugom centru dobio terapiju koja podrazumijeva trošenje kutije i pol metadona na dnevnoj bazi! To je čak 45 tableta! Naravno, to nije nikakva terapija. Oni te lijekove puštaju na crno tržište - kaže dr. Kribl.

Uz lijekove za supstitucijske terapije poput metadona, dr. Kribl ističe kako na osječkom području raste i broj ovisnika o opioidnim analgeticima poput Tramadola i morfija. Također s crnog tržišta na koje dospijevaju iz - kućnih ljekarni!

- Liječnici koji nastoje ublažiti patnje oboljelih od karcinoma, pa čak i nekih bolesti lokomotornog aparata, često i bez mnogo kritičnosti prepisuju pretjerane doze opioidnih analgetika koji se onda skladište u kućnim ljekarnama. Tamo su na dohvat ruke svim članovima obitelji, pa tako i mladima kojima su jako zanimljivi. Što za korištenje, što za prodaju, obzirom da su traženi na crnom tržištu. Ova pojava je izuzetno opasna, uzela je maha i u sljedećem razdoblju sve će više dolaziti do izražaja. Najbolji dokaz za to je da trenutno u tretmanu imamo već dvije žene s ovim problemom. Koliko li je tek onda onih koji još nisu ni svjesni svoje ovisnosti - zaključuje dr. Kribl. I. Solar

Heroinski ovisnici stvar prošlosti

Prema podatcima županijskog Centra za prevenciju bolesti ovisnosti, na nivou Hrvatske u 2012. godini, broj heroinskih ovisnika se prepolovio u odnosu na statistike iz ranijih godina - registrirano ih je manje od 400, dok se uobičajena brojka na godišnjoj razini u proteklom desetljeću kretala između 700 i 800 registriranih. Dr. Marija Kribl kaže kako je ova pojava posljedica niza odličnih policijskih akcija uz pomoć kojih je heroin maknut s ulica. Njene riječ potvrđuje i Tomislav Mišetić uz udruge NE-ovisnost koja u Osijeku vodi Dnevni boravak za ovisnike. “Iako Boravak kao uslugu nudi čiste šprice, naši korisnici ih jako rijetko traže. A kada to čine točno se osjeti da se neka pošiljka heroina “provukla” na ulicu - traže ih dan-dva-tri i onda opet dugo vremena ništa”, objašnjava Mišetić.

Možda ste propustili...

ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

Najčitanije iz rubrike