Regija
TRAŽE SE UDOMITELJSKE OBITELJI

U županjskoj Posavini 40 udomitelja skrbi o 73 osobe
Objavljeno 25. rujna, 2013.
Sve je više djece i odraslih koji trebaju pomoć

ŽUPANJA – Protekle je nedjelje na svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića dekan županjskog Dekanata, velečasni Marko Peulić pozvao vjernike da otvore srce i pokažu empatiju prema svojim bližnjima u potrebi, o kojima nema tko brinuti, uzmu ih k sebi i pruže im dom. Centar za socijalnu skrb u Županji, koji pokriva područje županjske Posavine, kontinuirano se bavi promocijom udomiteljstva kao najprihvatljivijeg oblika skrbi za stare i nemoćne osobe te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na području svoje nadležnosti, županjski Centar za socijalnu skrb ima 24 udomitelja koji skrbe za odrasle osobe i 16 udomitelja koji skrbe o djeci.

- Trenutačno su u udomiteljske obitelji smještene 73 osobe s područja naše mjesne nadležnosti, od toga su 34 djeca i mladež, a 39 je odraslih i starijih osobe - ističe ravnatelj Saša Užarević.

Centar je zbog sve većih potreba za smještajem djece i odraslih u udomiteljske obitelji ove godine pojačano krenuo u promoviranje udomiteljstva - tiskao je letke, oglašavao preko radiopostaje i lokalnih novina te za pomoć u promociji takvog oblika skrbi zamolio Crkvu, liječnike i druge koji su svakodnevno u kontaktu s velikim brojem građana.

- I ovim putem pozivam sve one koji žele pružiti pažnju i siguran topli dom odrasloj osobi koja zbog bolesti, starosti ili nemoći više nije u mogućnosti živjeti samostalno u svom domu, da se jave u Centar za socijalnu skrb gdje ćemo im pružiti ključne informacije - poziva Užarević potencijalne udomitelje.

Građanima koji se odluče postati udomitelji pružit će se stručna procjena, proći će program edukacije nakon čega dobivaju dozvolu i postaju udomitelji.

Pozvani su i svi građani koji žele brinuti o dječaku ili djevojčici koji ne mogu odrastati uz svoje biološke roditelje, a “strpljiva ste, zrela, stabilna i emocionalno topla osoba! Hrabri ste, svjesni mogućih izazova i imate volje učiti, educirati se i nositi s lijepim i onim manje lijepim aspektima brige o djetetu. Javite se u Centar za socijalnu skrb Županja gdje ćemo vas upoznati što je to udomiteljstvo”, apelira Užarević.

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Udomitelj može biti punoljetan hrvatski državljanin s prebivalištem u RH, koja mora imati poslovnu i zdravstvenu sposobnost i završenu najmanje osnovnu školu. Mora biti sposoban za potrebnu skrb o korisnicima, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba te imati propisane stambene i materijalne uvjete za udomiteljstvo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Opskrbnina i simbolična naknada

Udomitelji mjesečno dobivaju opskrbninu za troškove smještaja korisnika te osobnu, simboličnu naknadu za svoj trud u iznosu od 400 kuna po osobi. Opskrbnina za dijete predškolske dobi je 1.800 kuna, za školsko 2.000 kuna mjesečno, a dodatno se uvećava u slučaju bolesti. Što se tiče odraslih osoba, opskrbnine se kreću u rasponu od 1.800 do 2.400 kuna, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju.

Budući da udomitelj prolazi procjenu i edukaciju te dobiva dozvolu

Opskrbnine za odrasle osobe iznose

1.800 do 2.400

kuna, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju

Najčitanije iz rubrike