Novosti
NEMA SLOGE STOŽERA ZA SELO I POLJOPRIVREDNE KOMORE

Počinje sudska bitka za potpore seljacima
Objavljeno 24. rujna, 2013.
Prema podacima Agencije potpore nisu isplaćivane jednako svim sektorima

Vezani članci

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG SELA I SELJAKA

Seljaci će tužiti državu zbog “pljačke stoljeća”

ĐAKOVO – Dok su seljaci okupljeni u Stožer za obranu hrvatskog sela i seljaka iz Križevaca poručili kako će tužiti hrvatsku Vladu domaćem i europskom sudu jer ih je, kažu, prevarila za milijardu kuna neisplaćenih potpora, čemu u prilog govore dostavljeni im podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi prema kojima im je isplaćeno samo milijardu i 700 milijuna kuna potpora, podatke iz spomenute agencije dobila je i Hrvatska poljoprivredna komora, no druge vrste. I Stožer i HPK najavljuju pravnu bitku, no kako se čini, s različitih adresa.

- Nakon što smo službeno od Agencije zatražili podatke o isplati potpora, stigla je tablica s podacima na koji su način potpore isplaćivane, gdje se jasno vidi da po pojedinim sektorima nije isplaćivan jednaki postotak - kaže predsjednik HPK Matija Brlošić. “Negdje je to 63, negdje 77, negdje 90 posto, vidi se razlika u isplatama. Mi smo odvjetničku kuću pronašli i odvjetnici pregledavaju materijale, usklađuju ih sa zakonom i oni će utvrditi ima li tu prostora za tužbu. U Zakonu o potporama jasno piše da ako dolazi do umanjenja, iznosi se umanjuju svima jednako. Naše potpore imaju nekoliko načina isplata, riječ je o hektaru, integriranoj proizvodnji, ekološkoj proizvodnji, težim uvjetima gospodarenja, zaštićenim pasminama... Sad smo uvidjeli da su potpore nejednoliko isplaćivane. Zakon je prekršen”, kaže Brlošić.

Najviše su novca, tvrdi, dobili mljekari. “Priče su kružile da su veliki sustavi isplaćeni u cijelosti. Mi, međutim, nismo dobili pojedinačne podatke o tome koliko je komu plaćeno. Različite su informacije glede potpora. Naši ukupni iznosi bi trebali biti nešto viši od tri milijarde kuna, a naša Omotnica s kojom smo ušli u EU je oko 2,8 milijardi kuna. Zato dolazi do različitih tumačenja. Ako znamo da nam je ove godine u proračunu osigurano 2,2 milijarde kuna, a naša Omotnica iznosi 2,8 milijardi kuna, vidi se da nedostaje oko 600 milijuna kuna”, kaže Brlošić.

Maja MUŠKIĆ
isplaćeno je 1,7 mlrd. kuna

Antun Laslo kaže kako izjave ministra Jakovine da je isplaćeno 2,4 milijarde kuna potpora nisu istinite. “To je obmana i seljaka i hrvatske javnosti. Isplaćeno je 1,7 milijardi kuna, a mi tražimo podatke o tome koliko je tko od toga novca dobio. Ni svi seljaci nisu dobili isto, a kamoli da znamo koliko su dobile velike tvrtke”, kaže on. Na upit jesu li seljaci u koordinaciji s HPK kaže kako je njoj istekao mandat i ona više ne funkcionira. “Oni bi ovaj mjesec trebali imati županijske izbore, ali od toga nema ništa. Stožer ima više članova nego što ima komora, nas je više od 2.000. Mi želimo obnoviti Komoru, ali ne na ustroj i način kako je do sada funkcionirala”, poručuje Laslo.

Možda ste propustili...