Regija
ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Grad Županja raspisao je
natječaj za 20 pripravnika
Objavljeno 24. rujna, 2013.
Očekivana reakcija potencijalnih poslodavaca je izostala

ŽUPANJA – Grad Županja raspisao je natječaje za prijam čak 20 volontera vježbenika. Priliku za stjecanje prvog radnog iskustva koje će im omogućiti polaganje državnog stručnog ispita dobili su stručni prvostupnici javne uprave, stručni prvostupnici ekonomije, diplomirani inženjeri poljoprivrede, magistri prava, magistri ekonomije, magistar građevine…

Na ispostavi Zavoda za zapošljavanje u Županji nalazi se oko 6.000 nezaposlenih, od čega je njih 1.600 s područja grada Županje. Gradonačelnik Davor Miličević ulaže velike napore i maksimalno se trudi potaknuti zapošljavanje volontera-vježbenika i mladima s visokom i višom stručnom spremom omogućiti ulazak na tržište rada. Prije mjesec dana organizirao je sastanak s gospodarstvenicima, ravnateljima ustanova, direktorima gradskih tvrtki, obrtnicima i pozvao ih da pokažu senzibilitet i socijalu osjetljivost prema mladima i nezaposlenosti kao gorućem problemu u Županji. Pojasnio je da je na birou 30 osoba koje udovoljavaju uvjetima i šteta bi bilo ne iskoristiti postojeće mjere Zavoda za zapošljavanje. To više što poslodavci nemaju nikakvog troška za mlade kojima treba omogućiti da volontiraju i odrade pripravnički staž.

- Riječ je o školovanim ljudima, koji posjeduju određena znanja i siguran sam da im samo treba pružiti priliku da rade i ostanu živjeti u Županji. Ako mi to ne učinimo, a mladi nam odu, onda nam uzalud što smo napravili u ovome gradu o pitanju komunalne infrastrukture - ustvrdio je gradonačelnik.

Povratne informacije baš i nisu ohrabrujuće. Očekivana reakcija potencijalnih poslodavaca je izostala, a mnogi su razočarani time što ni veći gospodarski subjekti u gradu, primjerice Vindija i Tvin, ne žele ni čuti za volontere. Nekima je, kako doznajemo, kao opravdanje ovaj put poslužilo – nedavno poskupljenje komunalne naknade. Razočaran je i Miličević, koji je očekivao razumijevanje za mlade ljude i neshvatljivo mu je da oni koji mogu - ne žele pomoći.

– Što je, tu je, idemo dalje i mogu odgovorno reći da ću se potruditi i da će svi mladi ljudi koji udovoljavaju uvjetima biti angažirani, rasporedit ćemo ih u gradske ustanove i tvrtke, naći im mjesto, svi će dobiti priliku - poručuje Miličević.

Županja je među prvim gradovima u Hrvatskoj krenula sa zapošljavanjem mladih putem mjera sa Zavoda za zapošljavanje.

U proteklih sedam-osam godina u tom je procesu prošlo oko 200 osoba. Svi su oni položili državni stručni ispit, stekli određeno iskustvo, a većina ih je uspjela pronaći i stalan posao. Natječaji Grada za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa su otvoreni do 3. listopada.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NOVI CIKLUS JAVNIH RADOVA

Miličević najavljuje i novi ciklus javnih radova. Priliku za rad, ako Zavod udovolji zahtjevu Grada, trebalo bi dobiti čak 55 osoba koje će pet mjeseci imati siguran posao i redovnu plaću.

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike