Ekonomija
OSJEČKO ŽITO PRVO IZIŠLO S CIJENOM

Pipunić: Kupujemo sav suncokret po dva kn/kg i plaćamo u roku 2 tjedna
Objavljeno 24. rujna, 2013.
Ponuđena cijena suncokreta trenutno je najviša u okruženju

OSIJEK - Kako je proljetos uoči preuzimanja IPK Tvornice ulja Čepin najavio Marko Pipunić, vlasnik i direktor osječkog Žita, ta će tvrtka otkupiti sve proizvedene i ponuđene količine suncokreta u Hrvatskoj, i to po 2 kn/kg. Ta se otkupna cijena odnosi na suncokret standardne kvalitete, što znači 44% uljnosti, 9% vlage i 2% primjesa.

Žito je tako prvo izišlo s visinom otkupne cijene suncokreta, koji je ove godine bio zasijan na nešto više površina nego lani, odnosno na 35.000 do 40.000 hektara i s kojih se očekuje ukupna proizvodnja od oko 120.000 tona zrna suncokreta. Sve se te količine mogu preraditi u čepinskoj uljari.

- Žetva suncokreta je u tijeku, prema nekim procjenama do sada je požeto oko 35 posto površina, prinosi i kvaliteta suncokreta su dobri - izjavio je Marko Pipunić, te dodao kako se prijam suncokreta u Tvornici ulja Čepin odvija bez većih problema.

“Mi ćemo primiti sav suncokret koji se doveze pred čepinsku uljaru, osigurali smo sredstva za isplatu koja će na račune poljoprivrednika sjesti u roku od dva tjedna”, rekao je Pipunić.

Inače, tu valja istaknuti da je cijena od 263 eura po toni koju je ponudilo osječko Žito za suncokret trenutno najviše što se nudi u okruženju gdje se kreće prosječno 240 eura po toni.

Iako je riječ o nižoj otkupnoj cijeni suncokreta nego lani i ove će godine smatra se pravi poljoprivrednici dobro proći. Primjerice prema nekim kalkulacijama ako se uračunaju poticaji, otkupna cijena od 2 kn/kg te prosječni prinos od 3,5 t/ha, zarada iznosi i do 2.500 kn/ha. Lani je otkupna cijena bila 3,5 kn/ha.

Tvornica ulja Čepin također prima i otkupljuje sve ponuđene količine soje, čija je žetva tek započela, ali će s visinom otkupne cijene izaći naknadno.

Zdenka RUPČIĆ
LJETOS OTKUPILI I ISPLATILI 30.000 TONA ULJANE REPICE

Tvornica ulja Čepin ljetos je otkupila 30.000 tona uljane repice po cijeni od 2,60 kn/kg, koje je također u roku isplatila. Inače od preuzimanja te jedine hrvatske uljare stanje u toj tvrtki se stabiliziralo, proizvodnja ulja se povećava, a uskoro će javnosti biti predstavljena i nova boca i novi brend.

263

eura za tonu suncokreta ponudilo je osječko Žito

240

eura za tonu plaća se suncokret u okruženju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike