Regija
TRAGEDIJA U ŽUPANJI POTVRDILA CRNA PREDVIĐANJA

Unatoč riziku, nedovršenu su zgradu
mladi pretvorili u noćno okupljalište
Objavljeno 23. rujna, 2013.
Vlasnici tvrde da bez ljestvi nitko ne može u zgradu

ŽUPANJA – Tragičan slučaj 16-godišnjeg mladića iz Cerne koji je proteklog četvrtka smrtno stradao nakon pada s nedovršene poslovne zgrade bivše Županjske banke kod gradske tržnice šokirala je građane. Mnogi ističu da je bilo samo pitanje dana kada će ondje netko stradati jer ta je zgrada već odavno detektirana kao crna točka i mjesto okupljanja razuzdane mladeži, narkomana, mjesto pijančenja, razbijanja… Županjci se pitaju tko je uopće vlasnik te zgrade koja već više od deset godina stoji kako stoji, na njoj se ništa ne radi, a građani koji žive u blizini smatraju je ruglom tog dijela grada. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Županje Damir Parmać potvrdio nam je da je Grad puno puta slao dopise vlasnicima tog objekta, primjerice u ožujku i travnju 2011., svibnju 2012., upozoravajući ih i tražeći da reagiraju i nešto poduzmu. Traženo je da ograde zgradu jer je riječ o opasnom gradilištu, da onemoguće ulazak i boravak u objektu, urede pročelje i bar je donekle dovedu u primjereno stanje. Upozorenja su dobili i od policije, koja je ondje često intervenirala i dobivala dojave zabrinutih građana o tome da se u zgradi događaju čudne stvari.

– Zemljište je u privatnom vlasništvu i Grad nema ingerencije ondje bilo što poduzimati. I PP Županja izvijestio nas je o tom problemu, potkrijepivši ga i fotografijama snimljenim u objektu, a mi smo poduzeli ono što bilo u našoj moći: obratili se vlasnicima - ističe Parmać.

A u prizemlju zgrade policija je snimila svašta - staklo, razbijene boce, prljave deke, smeće… Nakon intervencije Grada, vlasnici su lani nešto sanirali, u prizemlju su zatvorili dio otvora predviđenih za stolariju, odnosno ozidali nekoliko redova građevinskih blokova, ali to očito nije bilo dovoljno.

A vlasnici nedovršene zgrade su Gradite najpovoljnije d.o.o. Vukovar i Građevinsko-prijevozni obrt Mamić iz Novih Jankovaca, koji su je kupili na dražbi Trgovačkog suda u Osijeku nakon što je otvoren stečaj nad Županjskom bankom. Namjeravali su ondje urediti stambeno-poslovne prostore, ali kriza je učinila svoje.

– Zgrožen sam tragedijom koja se dogodila, to je prestrašno i izražavam sućut nesretnoj obitelji. Stvarno mi nije jasno kako pojedinci ponovno ulaze u objekt kada smo ljetos zatvorili, odnosno ozidali kompletan donji dio, podigli zid na oko 1,8 metara visine i nitko nije mogao ući u zgradu - pita se Vinko Mamić, koji je vlasnik podruma, prizemlja i prvog kata.

– Kada smo dolazili to rješavati, na ulazu smo sreli dva mladića kako izlaze iz zgrade. Fotografirao sam ih i sve dostavio policiji. Na objektu nam je nanesena i šteta, skinuti su i ukradeni bakreni oluci. Stvarno smo sve poduzeli i uopće nam nije jasno kako je mladić ušao u zgradu, jer ulaz je ozidan, a bez ljestvi nema šanse prijeći zid - uvjeren je Mamić koji će, kaže, razmisliti što sada učiniti jer dosadašnje mjere očito nisu bile dovoljne.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Niko Marić:

suvlasnik zgrade

Mladi u beznađu

Stradavanje mladića pogodilo je i drugog suvlasnika zgrade Niku Marića koji, kaže, žali za gubitkom mladog života. Uvjeren je da je sve to posljedica beznađa i besperspektivnosti mladih ljudi.

– Ovo bi svima nama trebala biti opomena jer situacija je doista alarmantna. Mladim se ljudima trebaju pružiti šanse, otvoriti nove mogućnosti, motivirati ih i aktivno uključiti u društveni život, a ne ih prepustiti samima sebi - smatra Marić.

Na zgradi se već više od deset godina ništa ne radi

U prizemlju je policija snimila staklo, razbijene boce, prljave deke, smeće...

Možda ste propustili...

150 GODINA ORGANIZIRANOG VATROGASTVA U POŽEGI

Vatrogasci 150 godina aktivni i požrtvovni u životu grada

DAN OTVORENIH VRATA POSEBNIH ODJELA OŠ “A. G. MATOŠ”

Učenici su pokazali što znaju i raznježili publiku

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Najčitanije iz rubrike