Osijek
DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA

Od sljedeće jeseni osječki školarci učit će iz besplatnih udžbenika na internetu?
Objavljeno 23. rujna, 2013.

Osijek bi, obistine li se najave Osječanina, prof. dr. sc. Ninoslava Novaka, inače jednog od najvećih informatičkih stručnjaka u državi, već sljedeće školske godine sve udžbenike za 20 osnovnih, ali i sve srednje škole mogao imati besplatno dostupne u digitalnom obliku na internetu.

Riječ je o projektu “Osječki obrazovni oblak – O3”, koji je prof. Novak inicirao na Odboru za razvoj, investicije i zapošljavanje, a koji je osnovao Grad Osijek. No prof. Novak kaže kako je neracionalno da se ovakav projekt donosi samo na razini Grada, pa će ovih dana u pratnji prof. dr. sc. Nedeljka Bosanca posjetiti ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, kako bi se projekt digitalizacije udžbenika proveo na razini cijele Hrvatske.

- Počeo sam se baviti istraživanjem tko i koliko izdaje udžbenike, a sve u cilju da uštedimo roditeljima golem novac koji im se svake godine izbija iz džepa za udžbenike. Došao sam do podatka da trenutačno imamo više od 60 nakladnika, što govori koliki je to biznis, a u ovoj maloj zemlji izdajemo 2.837 udžbenika. Pri tome su cijene udžbenika nevjerojatno različite, pa je najjeftiniji onaj za vjeronauk koji stoji samo 21 kunu, a najskuplji je udžbenik za frizerke koji stoji 160 kuna. No treba znati da su udžbenici javno dobro i takvim se trebaju proglasiti, jer znanje koje je u njima nije osmislio autor udžbenika, on ga je samo sabrao. Ministarstvo je za sada, čini mi se, na pogrešan način pokušalo uštedjeti i olakšati školsku torbu, i to zahtjevom da se smanji format udžbenika i broj stranica, čime se zapravo uskraćuju neka znanja. No u slučaju da Ministarstvo prepozna našu ideju, želja mi je da ovo bude hrvatska priča i da osiguramo svima u Hrvatskoj online pristup svim udžbenicima - kaže prof. Novak.

Osječki je profesor uvjeren kako nitko ne može biti protiv ovog projekta za koji je nužno samo malo dogovora s autorima i nakladnicima udžbenika, dok je tehnologija već tu.

- Osobno na ovom projektu radim još od svibnja, i krivo mi je što smo već izgubili četiri mjeseca jer smo, primjerice, za četvrti razred već mogli staviti sve u 'Oblak'. Recimo kako jedna prosječan tablet stoji oko 500 kuna, što je znatno povoljnije od kupnje udžbenika koji se svake godine bacaju, a tablet bi koristili nekoliko školskih godina. Osim toga, ne bi više bilo teških torba, a ovim bi sve bilo besplatno za sve jer nam je kao društvu stalo da znanje bude dostupno svima - uvjeren je prof. Novak. N. Z. Eberhard

GLAS SLAVONIJE BILE SU PRVE DIGITALIZIRANE NOVINE

Prof. dr. sc. Ninoslav Novak završio je tri fakulteta, a danas je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Još 1989. digtalizirao je Glas Slavonije, čime su naše novine postale prve novine u ovom dijelu Europe koje su radile na taj način.

- Taj su projekt od mene tada željeli otkupiti i Slobodna Dalmacija i Večernji list, ali je došao rat i sve je stalo - prisjeća se prof. Novak.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike