Osijek
NA POMOLU RJEŠENJE ZA PRENAMJENU

Zatvoreni hotel Mursa postaje treći studentski dom?
Objavljeno 23. rujna, 2013.

Nakon što je prije sedam mjeseci zatvoren za posjetitelje, a u međuvremenu su se "vrtjele" različite špekulacije i planovi o budućnosti toga objekta, u tijeku su ozbiljni pregovori o tome da hotel Mursa, smješten u Ulici Bartula Kašića, postane novi, treći studentski dom u sklopu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Potvrdio nam je to Tugomir Kuduz, ravnatelj Studentskog centra u Osijeku, koji je zadužen za pitanje studentskog smještaja.

- Informacija je točna. Još ljetos su nam se javili iz resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, konkretno Željka Nenadić-Tabak, voditeljica Službe za studentski standard, te nas obavijestili kako je takva mogućnost izvjesna. Naravno da bi nam to više nego odgovaralo u situaciji kada imamo dva do tri zainteresirana studenta za svaki ležaj u postojeća dva studentska doma. Hotel Mursa odgovara nam i lokacijom, jer je smješten u blizini Studentskog centra, većine fakulteta i sveučilišnog kampusa. Uostalom, i nekadašnja hotelska uprava već je godinama prije dio soba iznajmljivala studentima - kaže Kuduz. Naime, svake godine na natječaju za smještaj u studentske domove imaju između 1.700 i 2.000 prijava, a ležajeva u novom i starom domu imaju ukupno 700, s tim što je još dio ostavljen na raspolaganje Ministarstvu za njihove potrebe. “U tom hotelu postoji oko 250 ležajeva, što bi nam odlično došlo za naše potrebe. Koliko sam informiran, sobe su u dobrom stanju jer se na ulazu nalazi osoba koja čuva objekt. Osim toga, tamo postoje i kuhinja i restoran koji bi se eventualno mogli iskoristiti”, dodaje Kuduz.

I u vodstvu Sveučilišta i resornom Ministarstvu potvrđuju nam kako se radi na realizaciji ovoga projekta. “Taj objekt u vlasništvu je tvrtke Željezničko ugostiteljstvo u sklopu Hrvatskih željeznica. Kako smo obaviješteni, postoje poprilični dugovi te tvrtke državi, konkretno Ministarstvu financija, pa bi se oni na razini cijele Hrvatske, tako i u Osijeku, 'prelamali' predavanjem njihovih objekata. U slučaju hotela Mursa resorno Ministarstvo iskoristilo bi ga za smanjivanje nedostatka studentskog smještaja u Osijeku. Ako bi to pitanje bilo riješeno do kraja ove godine, mi bismo ga, nakon što vidimo u kakvom je točno stanju i uredimo, mogli studentima na raspolaganje staviti u proljeće ili, vjerojatnije, u jesen iduće godine, u sklopu redovitog natječaja za smještaj u studentskim domovima. Kada bismo dobili hotel Mursa, s njim i još jednim studentskim domom na prostoru kampusa, pokrili bismo, prema našoj računici, oko 90 posto potreba smještaja nedomicilnih studenata u Osijeku”, objašnjava Kuduz. T. Levak

Treći paviljon studentskog doma sa 750 ležajeva

Podsjetimo, još u proljeće prošle godine vodstvo osječkog Sveučilišta dobilo je odobrenje resornog Ministarstva znanosti za ulazak u projekt gradnje trećeg studentskog doma, točnije – trećeg paviljona postojećeg novog studentskog doma u Svačićevoj ulici, odnosno na prostoru kampusa. On će imati 750 ležaja, a ukupan projekt vrijedan je oko 15 milijuna eura ili 112 milijuna kuna. Gradit će se na prostoru između zgrade novog Doma i Poljoprivrednog fakulteta, i to u sklopu treće faze uređenja kampusa. Cjelokupna su sredstva osigurana iz pretpristupnih fondova, ali rokovi provedbe projekta su pomaknuti zbog arheoloških radova koji se nužno moraju provesti na tom području.

U kombinaciji bili centar za azilante i granična policija

Prema našim informacijama, u prizemlju hotela Mursa još uvijek rade dvije ordinacije obiteljske medicine, koje su u zakupu, a oni nemaju informacije ni o budućoj namjeni hotela ni o tome tko bi mogao preuzeti objekt i kada. Što se tiče ostaloga osoblja, navodno su svi dobili otpremnine i više ne rade u hotelu.

Inače, još proljetos Glas Slavonije pisao je o tada izglednoj opciji da hotel Mursa bude pretvoren u centar za azilante ili bazu granične policije za ovo područje. No, tada niti u Željezničkom ugostiteljstvu niti u MUP-u nisu potvrdili ni opovrgnuli te mogućnosti.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana