Regija
VIROVITICA PLANIRA I OSNIVANJE VELEUČILIŠTA

Virovitička županija u deset godina s najvećim porastom visokoobrazovanih
Objavljeno 20. rujna, 2013.

VIROVITICA - U posljednjih deset godina Virovitičko-podravska županija ima najveći porast visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj – povećao se za čak 73,46 posto. Prema podacima popisa stanovništva iz 2001. godine, Virovitičko-podravska županija imala je 3.391 osobu sa završenom stručnim studijem, sveučilišnim studijem (fakulteti, umjetničke akademije, magisteriji...) ili doktoratom, što je činilo niskih 4,4 posto. Deset godina kasnije, 2011., broj visokoobrazovanih je 5.882, odnosno 73,46 posto veći nego 2001. Iako je postotak visokoobrazovanih u županiji još uvijek malih 8,24 posto te je posljednja prema postotku visokoobrazovanih, podaci o porastu kakav nije ostvarila ni jedna županija u Hrvatskoj ohrabruju. Pokazatelj je to da se ulaganje u obrazovanje te gradnja osnovnih i srednjih škola, kao i Visoke škole za menadžment u turzimu i informatici u Virovitici dugoročno isplati te da će pozitivni rezultati biti vidljivi već za nekoliko godina.

Ulaganjem u obrazovanje, kako u infrastrukturu, tako i stručnim usavršavanjem učitelja i nastavnika, Virovitičko-podravska županija postavlja temelje za kvalitetno obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola. Samo u posljednjih pet godina sagrađeno je i temeljito obnovljeno više od 30 osnovnih i srednjih škola te sagrađeno pet novih školskih športskih dvorana – ističe Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski.

Što se pak tiče visokoškolskog obrazovanja, prije dvije godine otvorena je obnovljena zgrada Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te time postavljen još jedan temelj za razvoj visokog školstva u županiji. U tijeku je gradnja studentskog restorana koji će biti otvoren u sljedećih mjesec dana, te se planira gradnja novog studentskog i učeničkog doma.

- Do kraja godine otvorit će se još dvije nove područne škole u Sedlarici i Rogovcu te nova Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači. Uskoro počinje gradnja nekoliko područnih osnovnih škola te nove Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Orahovici. Kreće i združeni studij drvne tehnologije, a u skoroj budućnosti planira se i osnivanje veleučilišta – zaključio je Tolušić.

Vezano uz daljnji razvoj visokog obrazovanja u Virovitici pokušali smo kontaktirati i s dr.sc. Vesnom Bedeković, dekanicom Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, no službeno je odsutna izvan Hrvatske. S. Kadić

I studij i noćni život

Virovitica će se uskoro, kada bude sagrađen novi studentski i učenički dom te otvoren studentski restoran, moći podičiti titulom pravog studentskog grada. Na VŠMI se obrazuju studenti iz cijele Slavonije i Baranje, pa i šire, od Osijeka, Požege, Našica, pa sve do Slavonskog Broda. Viroviticu, osim dobrih uvjeta studiranja, studenti izabiru i zbog bogatog noćnog života i pristupačnih cijena smještaja i hrane, što je odličan argument za buduće brucoše.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana