Kultura
18. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 6. FOUR RIVER FESTIVAL

Najbolji igrani film - Haralampije Studija kreativnih ideja Gunja
Objavljeno 20. rujna, 2013.
Igrani film u trajanju 11 minuta nastao je za pet dana snimanja

Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG družina je koja više od trideset godina djeluje u području svih suvremenih medija. Predvodi ju odnedavno umirovljeni učitelj Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Josip Krunić, predsjednik, voditelj i mentor radova. Družina se u svim područjima uspješno probila do vrha, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Gunjanska škola, točnije, SKIG i njihov mentor iznjedrili su velik broj studenata Akademije dramskih umjetnosti, montažera, glumaca, redatelja, producenata... Nakon što su završili studije, u Ljetnoj školi filma, koja se već četiri puta održala u Gunji, rado prenose stečena znanja mladima. A da su mladi krenuli stopama iskusnih Gunjanaca potvrđuju nova priznanja koja šire lepezu prebogate riznice. U konkurenciji filmova prijavljenih za upravo završenu 18. Filmsku reviju mladeži u Karlovcu kratki igrani film Haralampije Studija kreativnih ideja Gunja proglašen je najboljim.

– U konkurenciji 30 zemalja svijeta bila su dva naša filma: “Haralampije” i “Svi se slažemo, a nismo lego kockice” i oba su dobila hvalevrijedne kritike žirija. I prije smo u Karlovcu dobivali nagrade - kaže Josip Krunić. O nagrađenom filmu jedan od članova žirija Boško Picula napisao je: “Komedija apsurda iz Gunje čijeg bi se filmskog humora i ideje rado dohvatili i holivudski producenti. U jednom od najboljih igranih filmova Revije i Festivala ove godine u Karlovcu dva buduća srednjoškolca pokušavaju doći do brkova kako bi prvoga dana škole potvrdila svoju muškost. Tu je, dakako, i mjesni mačo muškarac te puno kvalitetnog rada na scenariju, glumi, montaži i režiji. U Gunji su stvarno kreativni s brkovima ili bez njih.”

Haralampije je djelo koje su ostvarili: Ivan Kelava, Marko Dugonjić, Tomislav Džunja, Aleksandar Čečevac, Filip Cibenečki, Matija Barić, Tomislav Prančević, Nina Lončarević, Anna Jurković, Marija Šokčević, Mirsad Mahmutović, Marinko Marinkić, Mario Mateljić, Leo Vitasović, Alen Pejković te njihov voditelj Josip Krunić. Film je sniman najvećim dijelom u Rajevom Selu na plaži, kružnom toku u Gunji, školi i drugdje. Film u trajanju 11 minuta nastao je za pet dana snimanja, a pripreman je mjesecima.

Da kreativnog mišljenja u SKIG-u ne nedostaje potvrđuje i završen novi scenarij, koji je napisao učenik 8. razreda Mario Mateljić. On je ove godine bio polaznik Škole medijske kulture igranog filma u Čakovcu, a tamo usvojena znanja primijenit će u snimanju svog filma. Ovih dana filmska ekspedicija SKIGA-a iz Gunje je u Sinju na Prvoj smotri hrvatskoga školskog filma. U natjecateljskom programu je čak šest filmova iz Gunje pa očekuju nove nagrade.

Stjepan BOGUTOVAC
PRODUCIRANO 85 FILMOVA

Produkcija SKIG-a je bogata. Do sada je snimljeno 85 filmova svih vrsta (dokumentarni, igrani i eksperimentalni). Godišnje se proizvede šest filmova, a snima, hvale se, uvijek uigrana ekipa. SKIG organizira i radionice u drugim školama i mjestima. Snimljene televizijske i radijske forme ne broje, a ponosno ističu da njihovi uradci imaju 150.000 klikova na internetu iz cijeloga svijeta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike