Ekonomija
SKUP I BESMISLEN UVOZ

Srbi nam prodaju naš pijesak
Objavljeno 20. rujna, 2013.
Pijesak koji protekne Dravom kraj Osijeka vade poduzeća iz Srbije i prodaju ga u Hrvatskoj

OSIJEK - Luka Tranzit Osijek d.o.o., tvrtka u sastavu našičke Nexe grupe i najveća hrvatska luka na unutarnjim vodama, koja je zbog prijašnjih visokih ulaganja u pretovarne kapacitete te u gospodarskoj recesiji znatno smanjenih aktivnosti bilježila gubitke u poslovanju i imala i teškoće s likvidnošću, upravo otvara novu stranicu u svome poslovanju.

Nakon što su njezini vjerovnici ocijenili prihvatljivim te usvojili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja, uspješno je okončana predstečajna nagodba te ostaje da se danas ona, formalno, potvrdi i na Trgovačkom sudu u Osijeku.

- Na taj način reprogramiramo naše ukupne obveze u iznosu od 21,2 milijuna kuna, što će nam omogućiti da, u skladu s planom financijskog i operativnog restrukturiranja, već poslovnu 2015. godinu završimo s dobiti - kaže Dalibor Džojić, direktor tvrtke.

Ovogodišnje poslovanje Luke Tranzit, uz još uvijek znatne odraze opće gospodarske recesije, a time i smanjen prijevoz roba, opterećuje i vodostaj rijeka.

Zbog ekstremno visokog vodostaja plovidba Dunavom i Dravom bila je obustavljena gotovo cijeli lipanj, a već duže vrijeme riječni brodari i lučki pretovarni kapaciteti zbog opet ekstremno niskih vodostaja ponovno smanjuju promet.

Potrebne goleme količine pijeska

Prema riječima direktora Džojića, Luka Tranzit goleme gubitke ima i zbog, sukladno sa Zakonom o vodama iz 2010. godine, zabrane eksploatacije pijeska iz Drave. Zbog nemogućnosti vađenja pijeska njezina skupa mehanizacija specijalizirana za te poslove, kao i ljudstvo, posljednje tri-četiri godine stoji neiskorištena, a pijesak koji protekne Dravom kraj Osijeka poslije vade tvrtke iz Srbije te ga prodaju upravo u Hrvatskoj, pa i Luci Tranzit. Zbog toga je ta osječka tvrtka u 2011. godini imala gubitak od čak 5,4 milijuna kuna, a prošle godine gubitak je iznosio 2,6 milijuna kuna. Iako je 18. svibnja ove godine ipak došlo do izmjena Zakona o vodama, on još uvijek nije operativan, jer se za to još trebaju donijeti pravilnici te provesti i natječaj za koncesije, a rok za to nitko ne zna. A da apsurd svega toga bude još veći, valja istaknuti da je do početka ove godine samo u akvatoriju Luke Tranzit utvrđeno više od milijun prostornih metara nataloženog pijeska, koji sada u velikoj mjeri ograničava uplovljavanje brodova u luku.

Istaknuti je, potrebe za pijeskom ima za gradnju cestovnog koridora 5C kroz Baranju, drugog traka južne osječke obilaznice, 72 milijuna eura vrijednog projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Vodovoda Osijek, ali i drugih građevina. Potrebne su goleme količine pijeska, koji će se, ne učine li se potrebne promjene brzo, kupovati iz Srbije.

Pretovari manji od planova

U takvim uvjetima osječka Luka Tranzit u prvih je sedam mjeseci ove godine uspjela pretovariti 160.000 tona različite robe, što je nešto manje od plana i količine u istom razdoblju prošle godine; ponajviše za potrebe članica Nexe grupe; ugljena i troske za Našicecement i šljunka za potrebe tvrtke Nexe Beton. Preostale količine odnose se na željezo u kolutovima i šipkama za BiH željezaru Zenica, umjetno gnojivo za neke osječke tvrtke te na specijalne terete. Nakon 2008. godine, kada je prekinuta suradnja zbog otprašivanja umjetnog gnojiva, koje je nekima zasmetalo, kutinska Petrokemija pri izvozu ponovno upućuje svoju robu (umjetna gnojiva) i na osječku luku, gdje se nadaju da će taj posao biti i nastavljen.

Nikola VUKADINOVIĆ
Ništa novo ni s ulaskom u EU

- U nekoliko prethodnih godina izgubili smo neprocjenjive količine i prihode u pretovaru roba - kaže Džojić i pritom ističe da čak ni ulazak Hrvatske u EU nije donio ništa novo, osim što su sada znatno olakšani špediterski poslovi njezinih komitenata, poglavito kad se radi o robama iz zemalja članica EU. Ipak, očekuje da će i unatoč svemu do kraja godine 67 zaposlenih djelatnika Luke Tranzit ostvariti ukupan pretovar 300 tisuća tona roba, što bi bilo na razini prošlogodišnjeg rezultata.

160

tisuća tona različite robe u prvih sedam mjeseci ove godine uspjela je pretovariti Luka Tranzit

Luka Tranzit uspješno je okončala predstečajnu nagodbu, što će danas biti potvrđeno na Trgovačkom sudu Osijek

Najčitanije iz rubrike